Ljudje

S Kekcem bi se razumela

Simona Furlan
2. 9. 2010, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Otton je osemletnik iz Kranja in se je Sloveniji prikupil v reklami, v kateri sredi nogometnega stadiona zanosno prepeva Kekčevo pesem. In po nekaj urah v njegovi družbi se mi je zazdelo, da bi se s Kekcem prav odlično razumela.

Otton je osemletnik iz Kranja in se je Sloveniji prikupil v reklami, v kateri sredi nogometnega stadiona zanosno prepeva Kekčevo pesem. Fantič je za navijače postal nekakšna maskota naših nogometašev, čeprav z njimi pravzaprav nima veliko zveze. Nekajkrat jih je seveda že srečal. Najljubši mu je vratar Samir Handanović. O odprtju stadiona Stožice in druženju z županom se mu ni zdelo vredno izgubljati besed. Zanj so v življenju, ki ga zajema z veliko žlico in v njem zares uživa, pomembne druge stvari. In po nekaj urah v njegovi družbi se mi je zazdelo, da bi se s Kekcem prav odlično razumela.

Ko sva s fotografom prišla k Zajčevim, naju je z glasnim laježem prva pozdravila psička Megi. Za njo Ottonova mama Alma, pa 13-letni brat Karim in potem, no, potem je po vrtu v pižami prihlačal tudi Otton. S skodelico čokolešnika v rokah, zvedavim pogledom in s kratkim živijo. O kakšni zadržanosti ali zadregi niti sledu. Ne, nimam treme, je bil kratek, ko sem ga pozneje spraševala o nastopih. Pri tem me je gledal z rahlo sumničavim pogledom, češ, a takšne neumnosti me bo spraševala …
Vsekakor sem ga kmalu nehala spraševati, kaj ima rad, ker sem hitro ugotovila, da je seznam stvari, ki jih ne mara, pri njem precej krajši. Pravzaprav sva se o njem več pogovarjali z mamo Almo, prevajalko, ki so ji posebno ljube pesmi. Otton neizmerno uživa v življenju, mi je rekla med drugim, medtem ko sva ga opazovali, kako je s Karimom in prijateljico Piko po vrtu razposajeno tekal za zajcem. Simpatično živalco, za katero so šele pred kratkim ugotovili, da je samček in se je iz Princeske spremenila v Princa, si je Otton izbral in kupil sam. Z žepnino. Zdaj varčuje za čelado, ker se hoče učiti jahati. Zelo predan in vztrajen je, kadar se za kaj odloči, mi je povedala mama. Čeprav tu in tam rahlo prehiteva samega sebe in se mu pozornost hitro preusmeri na kaj drugega. Še najhujše je z vadbo violine. Igra sicer zelo rad, le vaditi ne mara. Dolgočasno je in prepočasi gre. Poleg tečaja jahanja bi šel rad tudi v plesno šolo. Kaj od tega pa bi raje? Oboje, je bil kratek. In me spet pogledal s tistim svojim sumničavim pogledom, ki ga otroci namenjajo neumnostim odraslih.
Brat Karim, ki je pri skoraj 13 letih že zakorakal v puberteto in bo letos osmošolec, deluje bolj resno. Ob vprašanju, ali je hudo biti Ottonov brat, je precej zgovorno zavil z očmi in se namrščil, ampak videti je bilo, da se odlično razumeta. Če nič drugega se nobenemu od njiju ne ljubi veliko vaditi. Karim namreč igra kitaro. In se za nič na svetu ni hotel fotografirati.
Karim je svoje ime dobil, ker je staršem zvenelo bolje kot Andrej, Otton pa po maminem najljubšem pesniku Otonu Župančiču. Dodani t je bila numerološka kozmetika. Zabavajo se, ker se veliko ljudi seveda zmoti, kadar pišejo Ottonovo ime.
Družina Zajec, v njej sta še oče Damir oziroma »očman«, kot ga kličejo, pa 22- letna sestra Monika, ki se odpravlja v München na magistrski študij mikrobiologije, je popolnoma normalna družina. To je nekajkrat zatrdila mama Alma, rahlo privzdignjen prst pa je pokazal, da gre kateri od fantov v svoji razposajenosti malo predaleč. Očitno je bilo, da se med seboj zelo dobro razumejo. Meje so trdno postavljene, mi je rekla Alma. Otroci jih potrebujejo. Kazni ni veliko, kadar so, so dosledne. Kolikor igrač čez noč ostane na vrtu, toliko dni ni dovoljeno iti iz hiše. S tovrstno disciplino ima Otton nekoliko več težav kot Karim, ki je zelo odgovoren fant. Kuha tudi odlično kavo, preverjeno, loti se tudi kuhanja drugega. Med najinim obiskom je pripravil zmes za palačinke. Bile so izvrstne.
Medtem ko smo odrasli klepetali, sta mi Otton in Karim oprala moj avto. Očitno sem se jima malce le prikupila, čeprav sem že tako zelo odrasla. Fotograf je imel s tem nekoliko lažje delo. Fotoaparat je lahko tudi igrača in Otton je to vsekakor precej izkoristil. Ja, seveda ga zanima tudi fotografiranje, zakaj spet sprašujem neumnosti?!
Zaradi Kekčeve pesmi se pri Zajčevih ni veliko spremenilo. Honorar, ki ni bil tako bajen, kot si morda kdo misli, čaka na Ottonovem računu. Za zdaj je žepnina dovolj. S prijatelji in v šoli je tako, kot je bilo. Ja, dekle ima tudi. Pravzaprav jih ima kar več. Zakaj? Spet tisti sumničavi pogled in rahel skomig z rameni.
Nekaterih stvari, če vprašate Ottona, pač ni treba razlagati. Sploh ne, kadar niso nič posebnega. Njemu se res ne zdi, da bi bilo na njem kaj posebnega, res pa je, da uživa v pozornosti in tudi rad nastopa. Do odraslosti pa ima, na srečo, še precej časa.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste