Ljudje

Nikoli nisem obupal!

Simona Furlan
8. 9. 2010, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tenoristu Joseju Carrerasu so leta 1987 povedali, da ima levkemijo in da nima veliko možnosti, da bo preživel. Le dobro leto pozneje se je vrnil na oder. Letos oktobra bo nastopil tudi v Ljubljani.

Tenoristu Joseju Carrerasu so leta 1987 povedali, da ima levkemijo in da nima veliko možnosti, da bo preživel.  Le dobro leto pozneje se je vrnil na oder. Z enakim odličnim glasom kot prej, so zapisali kritiki. Svoje življenje je po tej izkušnji poleg glasbi posvetil boju z levkemijo, in sicer z ustanovitvijo svoje fundacije. Zbiranje sredstev zanjo je bilo razlog, da so Jose Carreras ter Luciano Pavarotti in Placido Domingo leta 1990 v Rimu prvič nastopili skupaj. To je bil začetek neverjetne in najbrž neponovljive zgodbe o uspehu treh tenorjev. Jose Carreras, ki ima na obdobje treh tenorjev zelo lepe spomine, bo 7. oktobra nastopil v novem športnem kompleksu Stožice v Ljubljani, del izkupička koncerta, 10 tisoč evrov, bo organizator s pokroviteljem KD Group namenil UKC Ljubljana za ustanovitev hematoonkološkega laboratorija Pediatrične klinike.

Jose Carreras je leta 1987 v Parizu snemal filmsko priredbo opere La Boheme. Med snemanjem je bil ves čas hudo utrujen. Utrujenost se je stopnjevala, pridružila sta se še slabost in hudo bruhanje, zato so ga morali odpeljati v bolnišnico. Zdravniki so za ugotavljanje diagnoze potrebovali zgolj 48 ur – kronična limfatična levkemija. Smrtonosna bolezen, ki jo je sicer mogoče zdraviti. Toda Joseju Carrerasu so pripisovali le malo možnosti za preživetje. Iz Pariza je takoj odpotoval domov v Barcelono, od tam pa v center za raziskovanje raka v Seattle. Več sodelavcev centra je že prejelo Nobelovo nagrado za medicino, med drugim leta 1990 E. Donnall Thomas, ki je bdel nad Carrerasovim zdravljenem. To je trajalo kar devet mesecev. Zdravniki so mu presadili kostni mozeg ter ga zdravili s kemoterapijo in obsevanjem.
Carrerasovi družina ter kolegi in oboževalci po vsem svetu so dolge mesece trpeli in sočustvovali z njim ter mu poslali več kot sto tisoč pisem z željami, da okreva.
Ganila jih je tudi Carrerasova trdna odločenost, da se bo do konca bojeval ne le za življenje, temveč tudi za glas. Zato so mu morali zdravniki kostni mozeg presaditi brez anestetikov, saj bi ti lahko škodovali njegovemu glasu. Bolečine, ki jih je Jose Carreras čutil med posegom, so bile tako rekoč nevzdržne. A če ga vprašate, se je več kot izplačalo trpeti. 
Vročega julijskega večera leta 1988, le leto po trdi preizkušnji, se je zmagoslavno vrnil pred občinstvo. Njegov glas, tako pravijo strokovnjaki, je bil za kanček spremenjen, vendar še vedno enako čist.
Jose Carreras je tako znova pel, resda nekoliko manj pogosto kot prej, minilo pa je tudi pet kritičnih let, ki so jih zdravniki označili za obdobje, ko se bolezen lahko ponovi. Seveda ni nikoli pozabil soočenja s smrtjo. »Smrti in umiranja se nisem bal. Bal sem se za svoje otroke,« je povedal pozneje. Njegov sin Albert je bil takrat star petnajst let, hčerka Julia pa deset.
Jose Carreras je s svojim osebnim spopadom z boleznijo in z ustanovitvijo fundacije v boju zoper levkemijo naredil ogromno delo in nas hkrati naučil, da je treba tudi v najhujših trenutkih ter kljub bolečinam vedno slediti svojim sanjam.

Intervju s Josejem Carrerasom preberite v Jani št. 36, izid 7. 9. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste