Ali ste vedeli, da je v papriki, še posebej pekoči, zdravilna snov kapsaicin? Doslej se o njej ni veliko govorilo, resda pa nekateri narodi že dolgo v kulinariki veliko uporabljajo čilije in feferone, tudi zaradi boljšega zdravja. Kapsaicin blaži najrazličnejše zdravstvene tegobe, izboljšuje razpoloženje, pomaga pri hujšanju! Mag. Marjetka Škorja, dietologinja iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, pravi, da je ta snov v paprikah vseh sort in barv, za večji zdravilni učinek pa je obrokom dobro dodati pekočo papriko oziroma čili.
Ali ste vedeli, da je v papriki, še posebej pekoči, zdravilna snov kapsaicin? Doslej se o njej ni veliko govorilo, resda pa nekateri narodi že dolgo v kulinariki veliko uporabljajo čilije in feferone, tudi zaradi boljšega zdravja. Kapsaicin blaži najrazličnejše zdravstvene tegobe, izboljšuje razpoloženje, pomaga pri hujšanju! Mag. Marjetka Škorja, dietologinja iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, pravi, da je ta snov v paprikah vseh sort in barv, za večji zdravilni učinek pa je obrokom dobro dodati pekočo papriko oziroma čili.
Marsikdo je nad čiliji in feferoni navdušen zaradi ognjeno pekočega okusa. Tega jim daje prav kapsaicin. A v resnici ne gre za okus, ampak odziv našega telesa nanj: novejše raziskave so namreč pokazale, da se takrat, ko s pekočo papriko zaužijemo kapsaicin, v našem telesu aktivirajo receptorji za bolečino ter pošljejo v možgane signale, da smo zaužili nekaj vročega. »Kapsaicin, zelo močan, stabilen alkaloid, je namreč brez okusa, vonja in brez barve, zaradi tega je njegovo količino v posamezni papriki mogoče določiti le s posebnimi kemičnimi postopki, zaznaven je tudi pri večmilijonskem razredčenju. Topen je v alkoholu in maščobah, le delno pa v vodi. V papriki ga je večina predvsem v semenu in v notranjem svetlejšem tkivu, na katerem so semena,« ga opiše mag. Marjetka Škorja, dietologinja iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, in doda, da naj bi kapsaicin po domnevah znanstvenikov zaradi svojih lastnosti ščitil plodove paprik oziroma čilija pred napadalci.
Več v Jani, 7.9.2010