Ljudje

Srečni z desetimi otroki

Žana Kapetanovič
14. 9. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

To je zgodba o srečni družini. In lahko bi bila dolgočasna, kajti kot je zapisal Tolstoj: vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna na svoj način. Podlesnikovi se od običajnih srečnežev razlikujejo po tem, da živi v njihovi družini deset otrok, pet deklic in pet dečkov.

To je zgodba o srečni družini. In lahko bi bila dolgočasna, kajti kot je zapisal Tolstoj: vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna na svoj način. Podlesnikovi se od običajnih srečnežev razlikujejo po tem, da živi v njihovi družini deset otrok, pet deklic in pet dečkov. Oče vseh desetih otrok je 43-letni Sandi, rodila pa jih je 38-letna Angelca, in to v devetnajstih letih, s tem da je po petem otroku naredila petletni odmor. Preostalih 14 let pa je tako rekoč ves čas nosila in rojevala otroke. Neverjetno se sliši, da je Angelca v svojem mladem življenju dolgih sedem let preživela z otrokom pod srcem. Predstavljamo vam Podlesnikove, družino, ki nima finančnih problemov, ki ima ogromno hišo, vrt in vikend z bazenom, reprezentativen vozni park, skromne zahteve in srca, polna veselja.


Sandi je bil mizar v Kliničnem centru v Ljubljani, Angelca pa je delala kot strežnica v operacijski sobi. Srečevala sta se na stopnicah in se zaljubila. Ko je Angelca prvič zanosila, je imela komaj devetnajst let. Prvorojena Monika ima danes nekaj več kot 18 let. Sledili so Erika (17), Veronika (16), Branka (14), Žiga (11), Matej (6), Alenka (5), Gašper (3), Valentin (2) in Gregor (8 mesecev).
O tem odloča ljubezen
Družina Podlesnik se ni nikoli izpostavljala v medijih. Po naključju smo izvedeli, da je v eno od ljubljanskih šol mama desetih otrok pripeljala svojega šestega prvošolčka. In tako smo jih poiskali. Dogovorili smo se za obisk, povedali so nam, kako jih bomo našli, kaj več pa o njih nismo vedeli. Celo tega ne, ali so dobro preskrbljeni in zadovoljni, ali morda živijo na robu revščine. Ko smo se pripeljali pred hišo, so nam bile stvari veliko bolj jasne. Pred nami je stala velika trinadstropna rdeče-bela hiša, ki že na daleč sporoča – mi se imamo lepo!
»Če je to kriza, naj kar traja,« se je pošalil Sandi na naše vprašanje, kako jim gre. Parketarstvo je poklic, ki se pri Podlesnikovih že tri generacije prenaša iz roda v rod. Veliko družinsko hišo je tako širokopotezno zastavil že Sandijev oče, tudi sam s štirimi otroki, a si verjetno še v sanjah ni mislil, da mu bo sin podaril deset vnukov. Sob je dovolj, da bi lahko imel vsak svojo, a se otroci najraje stiskajo drug k drugemu, neredko pa se celo vsi zberejo na zakonski postelji svojih staršev. Vsi – majhni in veliki.
»Od kod deset otrok? Gotovo jih ni prinesla štorklja. Če bi razmišljal z razumom, zagotovo ne bi načrtoval toliko otrok, a o tem odloča ljubezen,« je z nagajivim nasmehom povedal Sandi. »Kjer je dobra volja, ni problemov, poleg tega mi žena še posebej ugaja z nosečniškim trebuščkom.«
Ne potrebuješ veliko, če nisi požrešen
Angelca, ki se je ves čas smehljala, je očitno srečna in umirjena ženska. Svojega moža je ves čas objemala in se ga dotikala. Nič hitenja, nič živčnosti, nobenega hrupa v hiši, le živžav petih malčkov, starih od osem mesecev do šest let.

Več v Jani št. 37, 14.9.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste