Ljudje

Državljani tonejo,banke služijo

Tina Horvat
23. 9. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čisto potiho se je v bančno poslovanje s prebivalstvom prikradla novost, ki bo verjetno precej glasno odjeknila, ko jo bo občutilo večje število potrošnikov.

Čisto potiho se je v bančno poslovanje s prebivalstvom prikradla novost, ki bo verjetno precej glasno odjeknila, ko jo bo občutilo večje število potrošnikov. Avgusta je namreč začel veljati nov zakon o potrošniških kreditih, katerega namen je uradno sicer zmanjšati zadolženost prebivalstva, v praksi pa bo vsaj polovici ljudi prinašal nove in nove probleme ter še večjo zadolženost. Poznavalci našega bančnega delovanja ob tem celo zatrjujejo, da očitno bankam zmanjkuje likvidnostnih sredstev, in kje drugje je lažje dobivati nove in nove evre  kot pri nas, komitentih. Za pol odstotka zvišane zamudne obresti  pa sprememba limita v kredit –  in že se banki naberejo kupi denarja, v naših denarnicah pa zazeva praznina.

Novi zakon o potrošniških kreditih je začel veljati 7. avgusta letos. Njegov namen je zagotoviti visoko raven varstva potrošnikov ter preglednost in stabilnost kreditnih trgov, so nam povedali pri naši največji banki NLB. Banka mora kreditojemalca poučiti o tveganju pri (pre)velikem zadolževanju oziroma ga mora informirati tako podrobno, da bo razumel vse pravne in finančne posledice kredita, predvsem pa mora odslej še natančneje preverjati njegovo kreditno sposobnost in mu kredit zavrniti, če ta ni dovoljšnja.  
Za banke donosna novost: limit je kredit. Vse to je bolj ali manj veljalo že doslej, le od banke do banke je bilo odvisno, ali je to dosledno izvajala. Novost, ki zelo pomembno posega v odnos banka – komitent, pa je, da odslej velja limit (dovoljeno in nedovoljeno negativno stanje na računu) za kredit. Tudi ta del zakona so sprejeli zato, da bi zmanjšali zadolženost prebivalstva, so nam povedali po bankah. A čeprav zakonodajalec in banke to novost prikazujejo kot skoraj že pretirano skrb države za svoje prebivalce, je v ozadju slutiti nekaj povsem drugega. Kaj konkretno to pomeni za komitenta banke? Nič drugega kot še slabšo boniteto, torej kreditno sposobnost. In kaj pomeni to? Da zaradi limita ne bo mogel najeti kredita ali pa da bo, kar se bo dogajalo pri večini, moral vzeti kredit po manj ugodnih pogojih, torej z višjimi obrestmi. Tretja možnost bo, da bo moral najprej najeti kredit za poplačilo limita, da bo lahko vzel kredit, ki ga potrebuje. Bojimo se, da to nikakor ne pomeni njegove manjše zadolženosti, ampak še večjo, pa naj banke in država govorijo, kar hočejo. Saj vendar nismo neumni, nihče kredita ne jemlje kar tako, za zabavo. Za mnoge je morda edina možnost, da pridejo do stanovanja ali pa da sploh preživijo. Saj vemo, da je drago, a kaj narediti, ko ne gre drugače?
Limit je najbolj oderuška možnost! Enako velja za limit. Res je, da se ta oblika zadolževanja nikakor ne splača in da je v bistvu najslabša možnost med vsemi, ki jih imamo. Samo nelegalni izterjevalci in zastavljalnice nas lahko še bolj oderejo. »Limit je namenjen samo premostitvi kratkoročnih finančnih težav, zato ga našim komitentom nikakor ne svetujemo,« so povedali v NLB.

Več v Jani št. 38, 21.9.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste