Ljudje

Spravite se na velike ribe!

ALMA M. SEDLAR
19. 10. 2010, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Drago Kos, pravnik, nekdanji kriminalist in prvi predsednik komisije za preprečevanje korupcije, je po šestih letih konec septembra predal posle novemu predsedniku Goranu Klemenčiču. Sam bo s komisijo še sodeloval kot zunanji svetovalec predvsem pri že začetih mednarodnih projektih.

Čeprav se še ni povsem odločil, kaj bo počel v prihodnje, se namerava doma in v tujini, kjer je, kot pravi, njegovo ime nekajkrat bolj cenjeno kot pri nas, še naprej ukvarjati s preprečevanjem korupcije. Namesto da bi je bilo vse manj, je je vsaj pri nas vse več, pravi pionir boja na tem področju. Dela mu torej zagotovo ne bo zmanjkalo. Bo pa, upa, poslej deležen vsaj nekoliko manj pritiskov.

 

Minila sta dva tedna, kar ste vodenje komisije predali nasledniku. Kako preživljate te dneve?
Poskušam se navaditi na dosti milejši tempo. Psihično se počutim vsak dan bolje, fizično pa iz dneva v dan slabše, ker je očitno stres popustil in imam veliko več časa recimo za tek. Zdaj me že vsaka koščica boli, ker lahko dosti pogosteje tečem. Smo pa prej zastavili nekaj projektov, s katerimi se še ukvarjam, tako da sem do konca leta že razprodan. Veliko potujem v tujino, predavam, nastopam.
So bili pritiski prej tako hudi?
Največja težava je bila, da nikoli nisem smel biti povsem sproščen. Pri vrsti zadev, ki smo jih počeli, ob vrsti napadov, ki smo jih bili deležni, sem moral biti ves čas z mislimi v službi, kjerkoli sem bil. To je bilo naporno.
Kakšni so bili ti napadi? Kaj se vam je dogajalo na osebni ravni, pa morda tega doslej nismo izvedeli? So vam tudi grozili?
Grozili mi niso, ker so verjetno takrat, ko sem bil še policist, ugotovili, da se me to pa res ne prime. So me pa poskušali nekajkrat diskreditirati, recimo s trditvami, da sem pretepel prvo ženo, čeprav se je moral časopis zaradi laži potem opravičiti. Najbolj pa me je razbesnelo, da so obračunavali tudi s člani moje družine. Samo zato, ker so v sorodstvu z mano, so imeli težave moja partnerka, brat in sestra. In to hude težave. Včasih je zadeva spominjala na čase pred 50, 60 leti. Seveda govorim o obdobju prejšnje vlade.
Ste bližnje lahko kako zaščitili, je bilo sploh mogoče kaj narediti?
Glejte, kako naj zaščitim brata ali sestro, ki zato, ker sta moja brat in sestra, izgubljata posle? Kako naj zaščitim svojo partnerko, ki je zato, ker je moja partnerka, izgubila sofinanciranje nevladne organizacije s strani vlade? Kako naj zaščitim novo partnerko, ki je bila zato, ker je moja partnerka, deležna javnih napadov, v medijih, na spletni strani SDS? Celo na Slovenski tiskovni agenciji so se uradno zanimali, ali je res z mano v zvezi. Pred človeško neumnostjo pač ni zaščite!
S prihodom nove vlade so se tovrstni pritiski nehali?
Pri novi vladi vsaj pritiskov, ki bi stregli po življenju komisiji, ali takih, da bi šli tako pritlehno, nizkotno, res ni. V tem je nova vlada veliko boljša od prejšnje.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste