Ljudje

Domov v Teheran

Žana Kapetanović
8. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Komaj osemindvajsetletna ženska, ki je zlahka dostopen svet ne zanima, ima za seboj desetletno zavidanja vredno kariero reportažne fotografinje, ki je po svojem slogu fotografiranja prepoznavna ne le doma, temveč tudi v tujini. Poročena je z Irancem, doma se počuti tako v Teheranu kot v Litiji, kjer se je rodila. Brez potovanj ta na videz krhka mlada ženska ne zdrži dolgo, saj je njen poklic hkrati njeno življenje.

Komaj osemindvajsetletna ženska, ki je zlahka dostopen svet ne zanima, ima za seboj desetletno zavidanja vredno kariero reportažne fotografinje, ki je po svojem slogu fotografiranja prepoznavna ne le doma, temveč tudi v tujini. Poročena je z Irancem, doma se počuti tako v Teheranu kot v Litiji, kjer se je rodila. Brez potovanj ta na videz krhka mlada ženska ne zdrži dolgo, saj je njen poklic hkrati njeno življenje. Pred potovanjem v Teheran sem ji zastavila nekaj vprašanj o njenem neobičajnem življenju. Ker je tudi naša kolegica, sva se tikali.

Afganistan: neobičajna življenja je impresivna monografija, ki jo je izdala založba Sanje. Fotografinja Manca Juvan Hessabi, avtorica knjige, s svojimi vizualnimi protivojnimi pismi pripoveduje o običajnih Afganistancih, ki imajo neobičajno življenje. Dan pred predstavitvijo knjige so v  Moderni galeriji v Ljubljani odprli njeno fotografsko razstavo. Mančine fotografije nam pomagajo razumeti življenje tistih, ki so jih uničile posledice več kot trideset let trajajočih spopadov na stičišču treh celin.

Se strinjaš z ugotovitvijo, da imaš neobičajno življenje?
Zame je to povsem navadno življenje. Sem zvedave narave, sem potepuhinja, rada potujem po svetu in spoznavam drugačne kulture ter različne ljudi. To je vse, kar poznam, vsaj za zdaj. Morda bo čez nekaj let tudi zame običajno tisto, kar je v nekem obdobju običajno za večino žensk, ko postanejo mame – torej predanost družini.
Kam se zdaj odpravljaš?
V Teheran.
Po kolikšnem času?
Po letu in pol.
Kje vse si bila medtem?
V Afganistanu, na Tajskem, v New Yorku, Parizu in Sloveniji.
Torej greš domov?
Če je dom tam, kjer je del tvojega srca, oziroma tam, kjer je tvoj mož, potem grem domov.
Koliko časa ga nisi videla?
Septembra je bil na obisku v Sloveniji, torej dva meseca in pol.
Kako deluje takšen zakon, razpet med odhodi in prihodi, bivanjem v različnih državah, čakanjem ... Včasih ti slediš njegovim romanjem, drugič on tvojim. Najbrž je to zelo zanimivo življenje. Je težko izvedljivo?
Odvisno od tipa ljudi, ki živijo tako. Zagotovo ni najlažje, a za naju to ni problem. Zame je lažje, ker sem bolj navajena biti sama in živeti na različnih koncih sveta, ker imam pač takšen poklic, ki ni zgolj poklic, ampak slog življenja. Sicer pa sem predvsem jaz tista, ki odhaja. Moj mož si še vedno želi nekakšno ustaljenost, trdnost, nekakšno klasično družinsko urejenost, dom ... (smeh) Leto in pol sva živela v Teheranu in takrat, razen krajših poti, ki sem jih od tam opravila v Slovenijo, ni bilo potovanj. Do zdaj nisva imela doma. Šele zdaj sva prvič najela stanovanje v Teheranu. V takšni zvezi moraš biti zelo prožen, partnerja drug drugega ne smeta omejevati. Nekje si je treba postaviti meje, a svojega zvedavega duha in želje po potovanjih za zdaj še nisem pripravljena krotiti. Tudi zdaj, ko se vračam v Teheran, to ne pomeni, da ne bom od tam nikamor odhajala.
Sicer pa tudi tvoj mož ni posebej mirnega duha. Tudi njega nosijo po svetu ideje in želje. Nedavno si je izpolnil željo in se učil kulinarike.
Ja, na Tajskem se je udeležil pouka v šoli Le cordon bleu. To je bil njegov izziv in jaz sem mu sledila, tako da sva nekaj časa živela v Bangkoku – jaz približno pol leta, on pa deset mesecev. Kulinarika je eno od področij, ki ga posebej zanimajo, jaz pa sem sledila temu njegovemu zanimanju.

Več v Jani št. 49, 7.12.2010

Afganistan: neobičajna življenja je impresivna monografija, ki jo je izdala založba Sanje.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste