Ljudje

Naučimo se spet optimizma!

Jana
31. 3. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dr. Aleksander Šinigoj je trener nevrolingvističnega programiranja (NLP), ki je s to metodo pomagal najprej sebi. Izkustveni rezultati so ga tako navdušili, da želi tudi druge naučiti upravljanja lastnih misli.

»13. oktobra 2081, ko bom star sto sedem let, si želim, da bi osvestil eno milijardo sto enajst milijonov sto enajst tisoč sto enajst ljudi (smeh)!« Tako je ob koncu pogovora malo za šalo in malo zares navdušeno poudaril neverjetne možnosti metode, ki se imenuje nevrolingvistično programiranje (NLP), dr. Aleksander Šinigoj. Doktor informacijskih ved, ki se je šolal tudi v tujini, poudarja, da je NLP zanj za zdaj še hobi, a postaja vedno več. Je prepričanje, slog življenja, stalno učenje in delo s sabo, ki se je tudi pri njem pred leti začelo kot posledica bolezni. »Vse, kar delam z NLP, predavam – zdaj sem bil v Londonu in Turčiji, poleti so me povabili na Šrilanko –, delam zaradi sebe: dobro se počutim, kadar vidim, da se drugi dobro počutijo! Vse, kar dajete drugim, dajete sebi!«

Ste doktor informacijskih ved in hkrati trener nevrolingvističnega programiranja, kako gre to skupaj?
Prvo je strokovno udejstvovanje, drugo je hobi. Eden od ustanoviteljev NLP je bil študent računalništva in matematike: z računalniškimi algoritmi mu je uspelo združiti vedenje o tem, kako delujejo možgani in um, ga dati v neko logično zaporedje ter prenesti v prakso in ljudem.
Težko bi verjela, da ste se kot informatik lotili preučevanja te metode, ki jo povezujemo z duhovno rastjo.
NLP je veda ali znanost, ki deluje na poskušanju oziroma na izkušnji, tako je tudi nastajala, danes jo poučujejo na univerzah. Mene je začelo zanimati po naključju: ko sem potreboval spodbudo zaradi zdravstvenih težav, sem po naključju začel brati prvo knjigo o tem, poslušati cedeje, in temo sem tako vzljubil, da jo želim deliti z ljudmi. Še vedno kot hobi, a postaja vedno več. Predavam v podjetjih, šolah, povsod, kjer si želijo več pozitivnega razmišljanja.
Kakšne so bile zdravstvene težave in kako ste si pomagali?
Pristal sem v bolnici, zdravnik mi je rekel, da sem še tako mlad in da če ne naredim česa s svojim življenjem, bom vse življenje na tabletah. Tablet si nisem želel, hotel pa sem poiskati alternativno pot. Z NLP sem našel način, kako lahko upravljam svoje misli.
Kaj vam je bilo? Srce?
Srce.
Ste se zavedali, da je bolezen samo odziv na vaš slog življenja?
Ja. V tistem trenutku me je bolezen pretresla, zaradi te izkušnje sem se nečesa naučil in naredil ključen korak za pomoč brez kemične medicine.
Zakaj vas je nevrolingvistično programiranje prepričalo?
Zaradi lastnih izkušenj: lahko sem uporabljal svoje misli nadzorovano in se bistveno bolje počutil. Kakršnikoli dogodki so se in se dogajajo tudi danes, seveda vplivajo na mojo energijo, toda zdaj znam lažje ravnati z njimi.
Izredno težko je spreminjati sebe, svoje misli: sploh če vedno razmišljaš negativno.
Je. Na nas vplivajo prepričanje, vrednote, pretekle izkušnje, vzorci, ki smo jih dobili od staršev, vplivajo učitelji, mediji, prijatelji, sodelavci, najbližji družinski člani. A to so le izgovori, v resnici smo mi sami tisti, ki odločamo o tem, kaj bomo mislili. Posledično to, kar mislimo, tudi čutimo, govorimo, udejanjimo. Prvi korak k spremembi je prevzeti odgovornost za svoje lastne misli in občutke ter sprejeti odločitve o tem, kam gremo in kaj želimo. Nato lahko spremenimo miselne vzorce.
Toda najprej se je treba zavedati misli, da se lahko odločiš za spremembe.
Tako, saj misli tudi čutimo. Telo nam vedno razlaga in sporoča: če čutimo lepe, pozitivne misli, se dobro počutimo in nasprotno. V sekundi! Vsak človek si želi pozitivnih misli, toda nekateri se vrtijo v krogu: včasih potrebujejo spodbudo dobre knjige, mentorja, nekoga, ki jih vrže iz začaranega kroga. A vsak človek je odgovoren zase in svoboden, da sprejme odločitev o tem, ali bo kaj spremenil in naredil ali ne.
Kako si lahko konkretno pomagamo – morda tako, da kadar smo žalostni, pomislimo na trenutek, v katerem smo doživljali srečo?
Res je: če razmišljamo o lepi izkušnji, hkrati ne moremo razmišljati o slabi. Poznam nekoga, ki je imel v stanovanju nalepljene rdeče pike, in vsakič ko je šel mimo pike, je bil to opomnik, naj misli pozitivno:  ta človek je bil hudo bolan in je bilo pomembno, da spremeni miselne vzorce. Kolega, ki je trener NLP, v ZDA zdravi neozdravljive bolezni, ko uradna medicina odpove – ena izmed prvih stvari, ki jih naredi s pacienti, je, da jim pomaga spremeniti miselne vzorce.
Prvi korak je, da nekdo želi spremembo. Sicer obstaja cela paleta tehnik in znanja, a najpreprosteje je, da v tistem trenutku usmeriš svoje misli na tisto, kar je dobrega. Recimo: družimo se z ljudmi, ki razmišljajo pozitivno in nam dajo navdih, ter tako pridobimo njihove izkušnje. Iskreno verjamem, da postanemo povprečje ljudi, s katerimi se najbolj družimo. Lahko se tudi izogibamo izjemnim medijskim pritiskom, ki kažejo le slabo, hkrati pa izpuščajo vse lepe dogodke, ki se dnevno dogajajo. Lahko se lotimo branja dobre knjige, ki nam preusmeri misli. Univerzalnega recepta ni: vsak naj najde zase tisto, kar mu sproža pozitivne misli, lahko je tudi redna meditacija, sprehod v naravi, ukvarjanje s hobiji, s športom, saj tako že vplivamo na svoje misli in s tem tkemo spremembo v nas samih. NLP je le ena od tehnik, ki se uporablja v športu, medicini, izobraževanju, javnih nastopih, v šolah, z njo je mogoče zmanjšati strah, omejiti jezo, povečati koncentracijo, motivacijo, spreminjati prehranjevalne navade ...

 

Več v Jani št. 13

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste