Ljudje

Dr. Cerar: Diagnoza naprodaj

Jana
12. 4. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Primarij dr. Vasilij Cerar je v eninštiridesetih letih zdravniškega življenja videl in doživel veliko, tokrat pa brez dlake na jeziku spregovoril o zdravstvu - tudi o tem, da se še vedno prodajajo čakalne dobe!

»Kaj narediti z zdravnikom, ki predpisuje napačna zdravila in odmerek? Če bi sestre dajale predpisano, bi tisto žensko ubili! To sem prijavil, a ni nihče nič rekel! Zato sem proti temu, da se zmanjšajo dežurne ekipe, kajti več ko je ljudi, manj je možnosti za napake, ker je več varoval: pri več ljudeh je večja verjetnost, da bo kdo napako preprečil!« Tako primarij dr. Vasilij Cerar. Enainštirideset let zdravniškega življenja, ki mu je prineslo modrost, a ohranilo mladostno brezkompromisnost, podvojilo strpnost in razumevanje, je tudi ohranilo kritičnost brez dlake na jeziku. »Gre vendarle za človeka, zdravnik sem zato, ker me zanimajo ljudje!«

Kot zdravnik, bili ste tudi direktor, delate na ginekološki kliniki enainštirideset let. Poznate stroko in razmere, kritični ste: povejte, če si upate, smete, želite, kaj je narobe v našem zdravstvu?
V našem zdravstvu je bil vedno problem, da smo obljubljali ljudem veliko večje pravice, kot smo jih bili sposobni uresničiti. Še zdaj delamo zdravstveni delavci z relativno majhnimi sredstvi. Ko je minister Virant delal plačno izenačevanje, sem vedel, da ne bo denarja. Tudi tema o dežurstvih se vleče, že odkar delam v zdravstvu.
Ali mislite, da so dežurstva preveč plačana – glede na to, da se ve, da nekateri res delajo, drugi pa ne?
Dežurstva so bila včasih obvezna in zelo slabo plačana, obdavčili so jih, niso se štela k pokojnini. Zdaj pa se je v krajšem obdobju zgodilo, da so bila res dobro plačana, a še vedno slabo, če se primerjamo z Avstrijo in Italijo.
Primerjati se pač ne moremo, ker je standard povsem drugačen! Kaj menite o grožnjah Fidesa, o novih grožnjah z majsko stavko?
Ni jasno, kdo vodi zdravstveno politiko in kdo menedžerira zdravstvo. Že pri plačah ni jasno: plače je dal Virant, ob tem je minister za finance cvilil, sočasno sta bila pa zavarovalnica in minister za zdravje tiho! Šele kasneje je Fakin rekel, da denarja za plače ni, pa mu ni nihče verjel, ker so plače vedno bile. No, dežurstva so bila potem glede na prejšnjo situacijo perverzno dobro plačana! Če pomislite, da je zdravnik za nedeljsko dežurstvo dobil 1500 evrov, delo je bilo približno enako, če pogledam svojo stroko … Mi smo včasih delali za 150 evrov, cela plača pa je znašala 750 evrov!
Se vam zdijo pogoji, ki jih postavljajo, in izsiljevanje zdravniškega sindikata upravičeni?
Gre za nesorazmerje med zmožnostmi in novimi ureditvami. Naenkrat smo preskočili iz samoupravnega sistema in družbene lastnine v zelo primitiven kapitalizem. V tem času za zdaj nimamo denarja, s katerim bi bili zdravniki, tudi sodniki, vsaj enkrat dobro plačani. Revščina je splošna!
Nekateri zdravniki se zavedajo svoje cene in so zelo dobro plačani, tega ne morete zanikati, na drugi strani pa so številni bolniki upravičeno nezadovoljni. Kje je usklajenost plač s storitvami?
Zdravniki, ki dobro zaslužijo, prodajajo sami sebe. Neupravičeno, a so vsaj pošteni, in to javno povejo. V sistemu pa dela veliko zdravnikov, ki zaslužijo drugače: še vedno se prodajata vrstni red in čakalna doba, še vedno privatizirajo v državnih ambulantah, še vedno se delajo različne preiskave na državni osnovi. Ko sem se dal operirati na srcu, je nekdanji predstojnik, moj sošolec, povedal, da nekateri internisti prodajajo diagnozo.
Kako, prosim? Zakaj?
Seveda! Če napiše diagnozo za infarkt, mora prednostno operirati! Pri takšni diagnozi je najbolj tvegano, da bolnik umre, in potem žena toži, ker je internist ja napisal diagnozo infarkt.
Že odkar vem zase, se šušlja o sivih območjih zdravstva, zakaj nihče ne reagira, zakaj se tega ne zaustavi?
Ja, saj vidite, kaj se da narediti – nič! Kot direktor porodnišnice sem te zadeve preganjal … Abortusi so bili takrat težko dostopni, pa se je dalo malo več denarja in se je naredil v dežurstvu, popoldne, ob petkih, ko ni bilo več kontrole. Tudi kakšno operacijo tujcem so delali ob petkih: znan je bil moj kolega, ki je imel skoraj potovalno agencijo iz albanskega dela Makedonije: zdravnik iz Makedonije, ki je organiziral ljudi, je pokasiral 4000 mark, ta naš zdravnik 2000 …
Zakaj niste tega zajezili, če ste vedeli?
Kako pa? Prišel sem v službo in ugotovil, da leži na oddelku operirana Albanka brez dokumentov – meni je o tem povedal zdravnik iz Makedonije. Zagrabil sem našega zdravnika, šel v soboto namenoma delat vizito, a je dejal, da je bilo nujno, da je prišla ponoči, da so ga prosili … Operiral jo je v petek, v ponedeljek jo je že odpustil, a se je zapletlo, ker je potrebovala intenzivno terapijo: ker ni imela zavarovanja in je prišla zaradi internega dogovora, je morala naša klinika plačati drugi.
Niste mogli tega zdravnika odpustiti, ga dati na disciplinsko komisijo?
Kako, če je pa reševal življenja? Nič se ni dalo dokazati. A veste, koliko dela bi mi to naredilo – ja, temu bi se lahko reklo oportunizem, toda hotel sem ga odpustiti, pa nisem mogel.
Sprašujem se, kje je tu etika!
Isti zdravnik je delal tudi devizne abortuse – Nemkam, tisoč mark en abortus. Stvari so se zapletle, ko se je ena Nemka zaradi močne krvavitve ustavila na Jesenicah: opisala je zdravnika, ki je opravil abortus, toda pokazal je na drugega, ki mu je bil malo podoben, nosil je podobna očala kot on. Tudi predstojnik ga je zasačil in mi dejal: »Držal sem ga za kireto, a mu nisem mogel dokazati abortusa!«
Koliko lahko zaupamo zdravnikom?
Mislim, da v osemdeset odstotkih. Črnih ovc je petnajst, dvajset odstotkov.

 

Več v Jani št. 15

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste