Ljudje

Z modne brvi na traktor

Neva Železnik
7. 5. 2013, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vedran Stepančič, študent četrtega letnika farmacije v Ljubljani, je hkrati direktor svojega podjetja za prevozništvo potnikov ter eden od pobudnikov oživitve slovenske Istre.

Leta 2010 je postal tudi mister Kopra, leto kasneje pa mister Manhunt Slovenija v Seulu ter maneken z mednarodno kariero. Skupaj z mamo Anico, računovodkinjo v Termah Krka in izvrstno kuharico, ter očetom Božom, dolgoletnim nočnim receptorjem v hotelu Talaso Strunjan in odličnim vinarjem, želi začeti novo življenje v vasi Repanec, 426 metrov nad morjem in okoli 30 kilometrov od obale, v notranjosti slovenske Istre, stran od ponorelega sveta. 

Že nekaj let je kmetijstvo dopolnilna dejavnost Stepančičevih, podedovali so namreč  nekoč  mogočno kmetijo, pravzaprav nekaj napol podrtih istrskih hiš ter še 17 hektarov zemlje in gozda, čisto blizu hrvaško-slovenske meje.

Njihova domačija ima zelo bogato zgodovino, saj se je ohranila vinska klet iz 15. stoletja. Leta 1753 je postal lastnik tega velikega posestva njihov prednik Antonio Stipančič, takratni župan Zrenja in okoliških vasic. V tisti časih je ta kmetija, ki so ji po domače rekli pri Solari, dajala kruh tridesetim ljudem. Svoje pridelke, predvsem vino, so prodajali v Trst in okolico, tudi grofom Gravisi. Vedran upa, da bo njihova  turistična kmetija čez nekaj let dajala kruh tridesetim domačinom.  

Že sedaj je vas Repanec, nekaj kilometrov stran od Gračišča, popularna predvsem zaradi njih, saj vsakogar prijazno in gostoljubno sprejmejo ter mu ponudijo pristno istrsko hrano in domače vino. Ker sta zakonca Stepančič še oba zaposlena, se morajo gostje najaviti.

Črna kuhinja. »Pri nas se še ne da prespati, še sami  ne moremo. Čakamo, da dobimo vsa dovoljenja, potem bomo pa začeli obnovo. Načrte imamo že pripravljene,« pove Anica in se veseli dni, ko si bodo obiskovalci pri njih lahko ogledali tudi najstarejšo in spomeniško zaščiteno črno kuhinjo v slovenski Istri.

Ker sta njihova domača hrana in dobro vino popularna, jih je konec marca letos evropska poslanka Mojca Kleva, doma iz Kopra, povabila v Bruselj, in tam se je v Evropskem parlamentu slovenska Istra predstavila tudi s hroštolami (istrskimi flancati), arhivskim refoškom ter likerjem iz refoška. Sicer pa njihovi gostje najbolj hvalijo domači kruh gospe Anice in enolončnico bobiči, istrsko mineštro iz krompirja, fižola in mlade koruze. Za boljši okus pa vanjo »stopi tudi prasec«, da je okus boljši. 


Več preberite v tiskani Jani (št. 19, izid: 7.5.2013).

Estrada

praznicne-lucke, kranj
Tradicionalno

FOTO: Kranj zažarel v prazničnih lučkah

Charlotte
Talent

Princesa Charlotte in kraljica Elizabeta imata skupnega več kot le zunanjo podobnost

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zanimivosti

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti