Alter

Kaj nas čaka 2010?

Miša Čermak
30. 12. 2009, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Recesija se počasi poslavlja, prav tako potrošništvo in gripa, v Sloveniji večjih naravnih katastrof ne bo, športniki se bodo dobro odrezali, nogometaše pa čaka osmina finala!

»Astrologija kaže največjo verjetnost in razvoj potencialov, ne pa slike dogodkov,« pravi astrolog Bern Jurečič, šaman Robert Lavtar opozarja, da bo zelo natančno napoved lahko naredil točno opolnoči starega leta, mojstrica thoot tarota Metka Obrul pa na konkretna vprašanja postavlja dorečene odgovore. In napovedi? Recesija se počasi poslavlja, prav tako potrošništvo in gripa, v Sloveniji večjih naravnih katastrof ne bo, športniki se bodo dobro odrezali, nogometaše pa čaka osmina finala!

Bern Jurečič, astrolog: Leto nemira
Leto 2010 bo na splošno leto nemira, živčnosti, hlastanja po ukrepih, zavedanja o ranljivosti, novih gospodarskih težav. Nekatere druge ključne besede bodo: kontrola moči, sabotaža avtoritet, učenje težje poti, zasuk od potrošništva k varčevanju.
Slovenija. Ne pluje nikamor, samo lebdi. Po mandatu, polnem destrukcije, živimo v mandatu brez orientacije. Država se ukvarja sama s seboj, množični dogodki v zadnjih mesecih (Gorenje, Mura, Prevent) kažejo na premik množice, ki bi moral prestaviti vlado. Bati se je, da je ne bo, množica pa se bo premikala naprej. Trenutek upora v Gorenju (ki simbolizira ta premik) je za Slovenijo neprimerno bolj ključen, kot se zdi (dolgoročno), pravočasni zasuk pa je bil zamujen.
Svet. Predsednik Obama je nič kriv in nič dolžan postal svetilnik oziroma neformalni, toda pričakovani »odrešitelj sveta«. To seveda ni, ker tudi ne more biti. Že nezaprtje Guantanama in nelagodje ob sočasnem prejemu Nobelove nagrade in pošiljanju novih vojakov v tujino to zelo dobro kaže. K sreči ima dovolj velike težave doma (zdravstvena in socialna zakonodaja, zadolženost, nezaposlenost), da bo pritisk zahteval konkretne rezultate. Saturnov nekajmesečni povratek v znamenje Device bo prinesel poudarek zdravstveni reformi (od aprila do julija). Pričakovanja, da se bodo ZDA spet postavile v položaj »vodje sveta«, so odveč. Mali danes štejejo čedalje več. Ker se bodo v ZDA ukvarjali z zdravstvom in denarjem (dolgovi), bo to potegnilo celo verigo, vendar v vsaki državi po svoje. Rešitev je v drugačni razdelitvi denarja, ki pa je (še) ne bo – najboljši dokaz je odnos britanskih bankirjev do krize, ki so jo pravzaprav ustvarili sami. Odpuščanja bo več, delavci se bodo počasi začeli organizirati sami (mimo sindikatov).
Prioritete. Za državo in državljane bo najpomembnejši obstanek, vsakemu po svoje. Prioriteta državljanov bo denar za preživetje (plače, varčevanje), prioriteta države pa – ugled, verodostojnost, obstoj (tudi finančni). Vlada bo izvajala nujne ukrepe in tiste, ki jih določa EU. Polkriž težkih planetov v prvem tednu avgusta bo rušilen – nov vrh svetovne ekonomske krize. V Sloveniji bo neugoden za ugled, za trdnost države in oblasti, za eksistenco in prihodnost prebivalstva. Veliko možnosti je za afero, ki bi zamajala vso državo! Toda pozor: ni nujno, da se to zgodi takoj – lahko z velikim zamikom, toda seme tega dogajanja bo na začetku avgusta.
Slovenija je preveč odvisna od drugih (horoskop!). Slovenci nikoli nismo znali vladati in ne bomo, prehitro prepustimo krmilo. Sedanja oblast je v tem verno ogledalo naroda. Cerkev se (pritajeno agresivno) ponuja kot alternativa (ne le v Sloveniji – stik Jupitra in Neptuna v horoskopu leta 2010!); morda bo delovalo v letu 2010, pozneje pa se bo ta tok obrnil proti njej. Predvsem RKC je dolgoročno v odhodu (razpadu). Slovenci si bomo svoj obstoj zagrenili in potopili kar sami.
»Prehod« konec leta 2012 je fantastičen medijski konstrukt. Pravi »prehod« poteka dlje, vsaj do leta 2015, in v njem se bo »zgodil« premik v miselnosti in v strukturi (banke, parlamentarna demokracija, oblast, informiranje, odločanje in drugo). Globalna struktura je zamajana (Pluton v Kozorogu lani, skupaj še z drugimi planeti letos poleti), vsakdo lovi svoje priložnosti, do »premika« pa bodo pripeljale množice ljudi in ne oblast.
Šport. Prvenstvo v nogometu: zadnji dnevi v juniju so za ugled države izjemno pomembni – to bi lahko pomenilo, da bo Slovenija v drugem krogu.
Napotek. Začnimo misliti s svojo glavo! Ne poistovetimo se takoj z vsako medijsko muho! Pri volitvah ne bodimo a priori veseli, da imamo koga voliti, ampak pomislimo raje na to, kaj bo storil za nas na lokalni, državni, osebni ravni. Prizadevamo si za to, da bodo naši vodje za svoje ravnanje odgovorni volivcem – a smo od tega še zelo daleč.

Več napovedi najdete v Jani, št.52, 28.12.2009

Estrada

Kate Middleton in princ William
Kako prisrčno

Razkrito, kdo princesi Kate greje posteljo. Ne le William, ampak tudi ...

ana urbanc 1
Po hčerki Ivi zdaj še sin Jug

Igralka, ki je navduševala v Reki ljubezni, povila drugega otroka

Jaka Šinkovec
Edini samski Firbec

(Video) Jaka Šinkovec ni "blesav"

anita-sašo-švigelj-2
Estrada - morje zgodb z Anito Gošte

Anita Gošte razkrila dve zanimivosti o Nedi Ukraden

tjaša božič
Z Jasno in glasno!

(Video) Jasno Kuljaj in Ranka Babića zbegala pinjata Tjaše Božič

18_jan plestenjak 1
Ko si z nekom, si ustvariš dom

Jan Plestenjak o letu premora, življenju v dvoje in otrocih

Zanimivosti

Posnetek drona eksplozije Melamina. Foto Zavarovalnica Sava
Zanimivosti

Delo z droni v zavarovalništvu

trening, ženska-reprezentanca, nogomet
Zanimivosti

Trening slovenske ženske nogometne reprezentance

rep43-2024_naslovka
Zanimivosti

Bo ustoličil ali upokojil Janšo: ozadje političnega pokra Anžeta Logarja in Janeza Janše

PR 1000x660_Slow_Cooked_KV
Zanimivosti

KDAJ BO? ZDAJ BO! Odkrijte umetnost počasnega kuhanja s PIK Slow cooked selection

arne hodalic
Avtobiografija

Arne Hodalič: Če bi imel možnost, bi vse to še enkrat ponovil

visoke grede
To ni velik lonec za rože

Visoke grede so vse bolj priljubljene na vrtu: pa jih znate pravilno narediti in pripraviti?