Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.

Lesena deska, več vrst salam in sirov, pisana sveža zelenjava, hlebec domačega kruha in sočne ideje za popestritev, s katerimi poskrbimo, da je hrana še posebej okusna, postavitev pa tako privlačna za oči, da boste kakšen košček, dva, tri zmazali že preden bo jed sploh romala na mizo.
Kaj je charcuterie board?
V tujini, zlasti v ZDA, Kanadi, Avstraliji to priljubljeno tehniko priprave narezka imenujejo charcuterie board, kar izhaja iz francoske besede charcuterie, ki pomeni suhomesnate izdelke. Danes je seveda poimenovanje postalo precej bolj široko, saj zajema vse take razkošne, fotogenične narezke na deski, kjer so poleg mesa še siri, sadje, oreščki, pomake in druge dobrote.
Preberite si še:
Burrata: Slastne skrivnosti popularnega sira v mošnjičku
Poleg raznolikosti je glavna značilnost to, da se živila na desko nanizajo tesno skupaj. Slednje je ob popestritvi mesnin in sirov z oreščki, sadjem, olivam, vloženo zelenjavo in različnimi pomakami videti resnično razkošno in mamljivo.
Kaj vse lahko vključite?
- Suhomesnati izdelki: različne vrste salam (španska chorizo, italijanska mortadela, pršut, domača salama), bresaola ali panceta.
- Siri: kombinirajte mehke (brie, camembert, gorgonzola), trde (parmezan, staran sir, čedar) in sveže sire (feta, rikota).
- Sadje: med posebej priljubljeno sadje sodijo sveže fige, grozdje, borovnice, suhe marelice in datlji. Fige so ob prerezu res eden izmed najbolj fotogeničnih sadežev.
Preberite še ...
- Zelenjava: sveže redkvice, češnjev paradižnik, kumarice, mini korenje, vložene paprike, artičoke ali olive.
- Oreščki in semena: orehi, mandlji, pistacije, lešniki ali bučna semena dodajo hrustljavost.
- Pomake in namazi: humus, tapenada iz oliv, pesto, med ali marmelada ob sirih.
- Kruh in krekerji: tanko narezane rezine kruha, grissini, krekerji ali domače ploščate pite.

Skrivnost fotogeničnega narezka
Vse sestavine so tesno postavljene na desko, brez strogih pravil ali linij. Živila naj se prepletajo in delujejo sproščeno razmetano, a premišljeno. Ključ je v raznolikosti barv, oblik in tekstur.
Triki za profesionalen videz
- Figam prerežite vrh, da se razprejo kot rožica.
- Suhomesnate izdelke zvijajte v rolice ali zlagajte v obliki rožic.
- Sir narežite na trikotnike, kocke in tanke rezine – razporedite jih po skupinah.
- Sadje in oreščke raztresite po praznih kotičkih.
- Dodajte vejice svežih zelišč za dišeč in svež videz (rožmarin, timijan, meta).
Še gurmanski namig
Vedno najprej razporedite največje sestavine (sir, salamo, kruh), nato zapolnite s srednje velikimi (sadje, zelenjava), na koncu pa s tistimi najmanjšimi (oreščki, pomake).
Tovrstne deske so idealne za druženja, zabave, piknike ali pa kar tako. Pred nami so topli meseci in zagotovo boste imeli veliko priložnosti, da se izkažete. Za navdih si oglejte fotografije, ki so tako slikovite, da se vam bodo zagotovo pocedile sline …







Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
