Zgodbe

Terapija ljubezni je močna, a ni dovolj

Marija Šelek
3. 10. 2022, 22.00
Posodobljeno: 3. 10. 2022, 22.47
Deli članek:

Mia Plejnšek iz občine Sveti Tomaž (pri Ormožu) je živahna 13-mesečna deklica, ki je na presenečenje zdravnikov pred dvema tednoma shodila. Rodila se je z zelo redko boleznijo in pri njenem porodu je bilo prisotnih 12 zdravnikov – predvsem zato, da bi si jo ogledali. V Sloveniji je edina s tako diagnozo – limfangion in hemangiom. Na levi strani ima veliko tvorbo, ki ji jo zaradi srčka ne morejo odstraniti z lepotno operacijo, na levi rokici pa sta prstka zraščena skupaj. Edina strokovnjakinja za tovrstno bolezen je v bruseljski bolnišnici, ki je edino upanje za Mio. Ker so stroški za potovanje in bivanje tam izredno visoki, se družina Plejnšek obrača k ljudem po pomoč.

Šimen Zupančič
Stroškov zdravljenja, sami morajo plačati bivanje in pot v Bruselj, družina Plejnšek več ne zmore.

Tega ne počnejo z lahkoto niti na to niso sami pomislili, opogumili so jih pri območnem združenju Rdečega križa Ormož. Mijin oče Marjan in mama Jasmina sta bila v preteklosti bolj vajena pomagati s kakšnim nakazilom drugim. Zdaj sta pogumno predstavila svojo deklico javnosti.

Jasmina je svojo hčerko vajena kazati že tako rekoč od rojstva, pravi. Že porod z dvanajstimi zdravniki je bil nekaj posebnega. »Zaradi teže otroka 4800 g sem imela predviden carski rez, naredili so ga 14 dni pred predvidenim rokom poroda. Bila sem pripravljena na prisotnost nekaj zdravnikov, a ne na tolikšno število. Zanimal jih je primer, saj gre za prvega takega v Sloveniji, fotografirali so za lasten arhiv.«
Nosečnost je potekala običajno, na samoplačniškem testu NIFTY (stane 700 evrov) je bilo vse v redu, nobenih genetskih nepravilnosti niso zaznali. Nato pa se je vse podrlo na morfologiji, po njej so dobili kar sedem različnih zdravniških mnenj: da otroku raste črevo iz trebuščka, da ima za polovico krajšo rokico, da se rokica drži trebuščka. Šesti zdravnik je staršema narisal celo skico, kaj je narobe z otrokom. Ob tem je Jasmina dobila navodilo, da v primeru popadkov ali če ji odteče voda, pokliče rešilca in naravnost v Ljubljano.
»Poprej so nama v Mariboru dali eno noč, če se želiva odločiti za splav, pozneje v Ljubljani pa razložili, kaj naju čaka in da otrok ne bo fizično ne mentalno moten, temveč bo za zdravljenje tvorbe potreboval le čas. Po predvidevanjih naj bi Mia do tretjega leta zaživela običajno in sploh ne bo vedela, da je bilo kaj narobe z njo. Ko sem rodila, je bilo takole: njena rokica je res malo krajša, za prstke niso vedeli, ali jih sploh ima, pa jih ima, le da sta prstanec in sredinec zraščena. In pod levo roko ima tvorbo.«

Pripravljen na otroka? Zaradi te velike tvorbe so se strokovnjaki bali, da starša otroka Mie ne bosta sprejela, da na takšnega otroka nista pripravljena. Zato sta ob porodu, ko so deklico položili v očetovo naročje, nad njim bdele babica, zdravnica in psihologinja. »Ampak midva sva bila pripravljena na otroka,« zatrdi Marjan, ki se na tleh igra z Mio in njeno starejšo sestrico Pio. 
»Bila sva močnejša, kot so menili, da sva,« ga dopolni Jasmina.
Še več, na drugačno deklico (napovedali so, da bo rokica zraščena s trebuščkom) sta se pripravila in dala po meri sešiti oblačila zanjo. »Vedela sva, da ji bolnišnična ne bodo prav. Mie osebje ni upalo niti prijeti, da bi jo oblekli, ampak jo je kar Marjan oblekel v najina oblačila.«
Mia ima na dan našega obiska na sebi svetlosivo jopico, ki ni narejena po meri, temveč je kot vsa njena vrhnja oblačila za dve številki večja.

Zavarovalnica plača avto ali vlak. Mia ima torej žilno malformacijo, takšna je diagnoza za tvorbo, na levi dlani pa hemangiom. To njeno rokico morajo še posebej varovati, saj je vanjo ne sme pičiti nobena žuželka, vanjo se ne sme zapičiti nič ostrega, vse nohte morajo le piliti, saj se morajo nujno izogibati ranam, ker lahko izkrvavi. Na levi roki ima tudi krhkejše kosti. Jesti ne sme nič kislega, zaradi zdravila (ki je nekompatibilno s kovino) pa ne sme uporabljati kovinske žlice.
Za takšne redke diagnoze se je specializirala strokovnjakinja v Bruslju, h kateri prihajajo po pomoč z vsega sveta. Na ljubljanskem UKC so ji uredili termin obravnave, zdravljenje je seveda pokrito, Marjan in Jasmina pa sta si morala organizirati in plačati prevoz ter prenočišče – za vse štiri, saj triletne Pie nista mogla pustiti nikomur v varstvu. »Zavarovalnica bi nama povrnila zgolj potne stroške za avto ali drugi cenovni razred v vlaku, vendar Mia ne bi zdržala tako dolge vožnje. Zato je bila edina možnost letalo. Letos marca smo na prvi pregled v Bruselj leteli z zagrebškega letališča, tridnevno bivanje pa smo si zaradi visokih cen lahko privoščili zgolj v študentskem domu. Da o visokih cenah hrane tam ne govorim,« razlaga Jasmina.
Več v reviji Jana, št. 40, 4. 10. 2022

Pomagajmo!

Poseben račun za nakazila za pomoč deklici Mii so odprli pri območnem združenju Rdečega križa Ormož.

TRR: SI56 0410 3000 0271 732

Sklic: SI00  70050

Namen: za MIO

Družina Plejnšek se vsem iz srca zahvaljuje!

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste