Zgodbe

Diabetiki ne potrebujejo več diete!

Stane Mažgon
27. 12. 2017, 08.00
Deli članek:

Povezali so se zdravniška stroka in vrhunski kulinarični mojstri, nekaj mesecev sodelovali in nastala je kuharska knjiga, kakršne Slovenci še nismo imeli. Z veseljem jo bodo vzeli v roke tako ljudje s sladkorno boleznijo kot običajni ljubitelji dobrih jedi. Užitek je že listanje knjige, kaj šele uživanje v jedeh, ki si jih zdaj lahko vsak pripravi sam!

Revija Zarja

Dr. Nataša Bratina je že več kot dvajset let predstojnica društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. To izdaja revijo Sladkorčki, pripravilo je tudi že več priročnikov z nasveti za sladkorne bolnike, njihove starše in učitelje. Prireja še tabore in izobraževalna srečanja. Knjiga Najboljše z vrha je njihov novi dosežek in svojevrsten pogled kulinarike na sladkorno bolezen ter obratno: bolniki si lahko odslej lažje privoščijo vrhunsko pripravljene jedi – v kateri od sodelujočih restavracij ali si jih po receptih pripravijo doma.

Tudi diabetiki lahko jedo odlično. Kot je poudarila Nataša Bratina, so s knjigo želeli pokazati, da zdrava hrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga obogati. »Pri ljudeh s sladkorno boleznijo se pogosto pojavi misel na številne omejitve, a te sploh niso nujne.« Recepte v knjigi je ovrednotila Andreja Širca Čampa, dipl. inž. živ. teh., vodilna nutricionistka na področju sladkorne bolezni v Sloveniji, ki skrbi za smernice v prehrani otrok s kronično boleznijo. Vsak meni je opremljen s količino ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter kalorično vrednostjo. »Danes ljudje s sladkorno boleznijo ne potrebujejo več diete. Morda nekaj tednov, da se izboljša njihovo zdravstveno stanje. Pozneje pa morajo spremeniti življenjski slog,« je poudarila. »To pa največkrat potrebujemo vsi, da bi bili bolj zdravi. Bolniki s sladkorno si lahko privoščijo vse tisto kot ljudje brez nje, le z eno pripombo: če so aktivni, si lahko privoščijo več, če pasivno sedijo na kavču, pa manj.« Ogljikovi hidrati nam povzročajo zaloge maščobe in so odgovorni za bolezen. Ne smemo se bati maščob, tako kot se jih ne bojijo vrhunski kuharji. So namreč nosilke arome. Zaradi njih je jed okusna. Ne smemo se bati niti beljakovin, tako živalskih kot rastlinskih. Predvsem pa je pomembno, da jemo zmerno, redno in vsak dan približno enako količino hrane. Potem si lahko privoščimo tudi vrhunski kulinarični užitek.

Jedi kot v vrhunskih restavracijah. Kako so izziv doživeli naši vrhunski kulinarični šefi? 

Več v Zarji, št. 52, 26. 12. 2017

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog