Mikroorganizmi v našem črevesju morajo biti uravnoteženi, raznoliki in prevladovati morajo koristni, če hočemo biti zdravi. Neravnovesje v črevesju, ki ga imenujemo tudi disbioza, je vir številnih bolezni, če že ne kar vseh. Vsi vemo, da naš prebavni mikrobiom ogrožajo predvsem nezdrava hrana, alkohol in zdravila. Čedalje številnejše študije pa s prstom kažejo na še enega krivca – nadomestke sladkorja.
Nadomestki bolj sladki od sladkorja
Nadomestki sladkorja so že desetletja priljubljeni kot orožje za boj proti epidemiji debelosti in bolezni, ki jih povzročajo povišane ravni glukoze v krvi. Njihova sladkost sega od 200-kratne sladkosti namiznega sladkorja do 20.000-kratne. Čeprav so vsi sladkega okusa, so kemično različni.
Proizvajalci hrane pa v svojih izdelkih pogosto uporabljajo tudi kombinacijo sladil. Vrsta sladkornih nadomestkov prehaja skozi telo neprebavljena in lahko poškoduje stene črevesja ter slabo vpliva na mikrofloro, ki ga naseljuje. Raziskava, objavljena leta 2021 v International Journal of Molecular Sciences, kaže, da je uživanje umetnih sladil aspartama, saharina in sukraloze lahko povezano z razbohotenjem dveh škodljivih črevesnih bakterij, E.coli in E. faecalis.
Skrben delodajalec
Leto dobrih dodatkov: kako v Lidlu Slovenija nagrajujejo svoje zaposlene
Škodljivi neotam
Nedolžna nista niti stevia niti neotam, ki je v EU dovoljen od leta 2010 in se uporablja v različnih prehranskih izdelkih, kot so brezalkoholne pijače, sladice, jogurti, sokovi, pekovski izdelki in žvečilni gumiji. Študija je testirala učinek neotama na nekatere vrste bakterij, ki jih običajno najdemo v mikrobiomu.
Sladilo poškoduje »dobre« bakterije v črevesnem mikrobiomu, ki so bistvene za prebavo.
Ugotovili so, da lahko sladilo poškoduje prebavni trakt na številne različne načine; povzroči smrt celic, ki obdajajo črevesje in omogočajo vsrkavanje hranil, ter poškoduje »dobre« bakterije v črevesnem mikrobiomu, ki so bistvene za prebavo. Nekatere običajno koristne bakterije pa so se začele obnašati nenormalno. Lepile so se na celice črevesja, prehajale vanje in jih pobijale. »To lahko povzroči vrsto zdravstvenih težav, vključno z drisko, vnetjem črevesja in celo okužbami, kot je sepsa, če bi bakterije vstopile v krvni obtok,« je povedala dr. Havovi Chichger, višja avtorica omenjene študije z univerze Anglia Ruskin v Združenem kraljestvu.
Raziskovalci zato poudarjajo, kako pomembno je, da stalno spremljamo zdravstvene učinke umetnih sladil in da še posebej skrbno preučujemo sladila, ki so prišla na trg pred kratkim.
Več podobnih zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Jana