Zaščita

Por preprečuje nastanek srčnega infarkta in tromboze

Mare Koren
9. 11. 2024, 15.15
Deli članek:

Še ena vrsta zelenjave, ki jo v pozni jeseni najdemo na vrtu. Por je nepogrešljiv v kulinariki, a naj vam razkrijemo, da ga ponekod uporabljajo tudi v zdravilstvu. Znana je predvsem njegova varovalna vloga pred boleznimi srca in ožilja.

Dreamstime
Poznamo štiri vrste pora, ki se razlikujejo glede na letni čas.

Čebulo in česen smo večinoma že pobrali z zelenjavnih gredic, por pa lahko pustimo prezimiti in ga nabiramo tudi čez zimo. Por spada med čebulnice, pravzaprav med starodavno vrtnino, ki so jo poznali že Egipčani, Grki in Rimljani. Ti so ga uporabljali pri zdravljenju težav s srcem, tumorjev, glavobola, pri pikih žuželk, vnetem grlu, ponekod so ga uporabljali kot zdravilo za srce in kot antiseptik. Danes so potrdili njegovo uporabnost pri zdravljenju težav s srcem, rakavih tvorb in prebavil ter infekcijskih bolezni pri visokem krvnem tlaku. Laboratorijske preiskave so potrdile, da je por dobra zaščita pred boleznimi srca in ožilja, znižuje raven krvnih maščob ter tako preprečuje nastanek srčnega infarkta in tromboze.

Obilica koristnih sestavin

V poru najdemo številne vitamine, med njimi A, B1, B2, B6, C in E, ter folno kislino. Že za prst debel kolobar svežega pora vsebuje skoraj tretjino priporočenega dnevnega dela folne kisline, 200 gramov kuhanega pora pa zagotovi petino dnevne potrebe po vitaminu C. V poru najdemo številne rudnine, kot so kalij, fosfor, magnezij in železo. Bogat je še s prehranskimi vlakninami, žveplovimi spojinami in flavonoidi.

Kako ga hranimo in kje ga uporabljamo

Naj povemo, da poznamo štiri vrste pora, ki se med seboj razlikujejo glede na letni čas. Prepoznamo jih še po dolžini stebla in barvi listov. Vse sorte vsebujejo enake sestavine, zaradi nizke kalorične vrednosti  pa je priporočljivo živilo pri shujševalnih kurah. Dvesto gramov vsebuje le 61 kalorij. V hrano ga dodajamo zaradi izboljšanja okusa in vonja jedi, drugače pa ga uporabljamo pri pripravi juh, prilog, enolončnic, solat in pit. Pri nakupu bodite pozorni na listne konice. Te morajo biti sveže in trdne, kar pomeni, da ne smejo imeti rjavih lis in ne smejo biti poškodovane. Por sicer hitro zgnije. Nabranega hranimo v hladilniku, na podobnem mestu kot čebulo in česen.

Estrada

liffe 1
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

Zanimivosti

mozart_2
Nenadna smrt

Življenje ovito v tančice skrivnosti: Mozart in miti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov