Za dobro prebavo

Spoznajte zdravju koristne lastnosti brokolija

M.K.
5. 10. 2024, 20.28
Deli članek:

Brokoli je zelenjava, ki nima preveč specifičnega okusa, a vseeno velja: ali ga vzljubimo ali pa ne. Naj poudarimo, da je izjemno zdrav, zato ga je vredno umestiti na jedilnik.

Dreamstime
Cvetki vsebujejo velike količine vitaminov B, C, E in K.

Brokoli spada med zelenjavo, ki na domačem vrtu po navadi dobro uspeva. Gre za še eno od kapusnic, ki jih pobiramo te dni; poberemo ga, še preden glavice zacvetijo. Zrelejši popki namreč prehajajo iz temno zelene v rumenkasto barvo in to je že faza cvetenja. Glavice brokolija odrežemo skupaj z mehkim steblom, ki je prav tako užitno. Užitni so tudi listi brokolija, ki jih sicer lahko uporabljamo podobno kot špinačo.

Spoznajmo koristne lastnosti

Brokoli vsebuje številne vitamine, izstopajo predvsem A, B6, C in K, ter prehranske vlaknine, folno kislino in minerale, naj izpostavimo kalij, selen, mangan, triptofan in fosfor. Tu so še glukozinolati in drugi antioksidanti, snovi, zaradi katerih je brokoli nedvomno koristno čim pogosteje vključevati v obroke.

Naravna podpora zdravju

Brokoli se velikokrat priporoča bolnikom s kakršnimkoli rakom. Znan je po tem, da iz telesa odstranjuje presežek estrogena, in vsebuje številne protirakave snovi, zato se uživanje priporoča tudi tistim z večjim tveganjem za rakava obolenja. Sicer je brokoli dobro jesti v času diet in razstrupljanja telesa: zaradi velike vsebnosti vitamina C, žvepla in določenih aminokislin. Tako bomo na naraven način iz telesa odstranili strupene snovi in proste radikale ter preprečili težave, kot so artritis, izpuščaji, revmatizem, protin in tudi ledvični kamni.

Dremastime
Odličen je za ohranjanje mladostnega videza.

Sijoča in mladostna koža

Zaradi omenjenih antioksidantov, med katerimi najdemo tudi betakarotene in vitamin C, je brokoli odličen za ohranjanje mladostnega videza. K temu pripomorejo vitamini iz skupine B in vitamin E, ki daje koži in lasem sijaj ter skrbi za obnovo poškodovanih tkiv. Brokoli je tudi dober vir glukorafanina, ki krepi zaščito kože pred ultravijoličnimi žarki in obenem pomaga nevtralizirati negativne učinke predolge izpostavljenosti sončnim žarkom.

Pečen piščanec z brokolijem in gratiniranim sirom

Sestavine: 2 žlici olja, 500 g piščančjih prsi, 500 g brokolijevih cvetov, 250 ml smetane za kuhanje, 50 g parmezana, 4 stroki česna, sol, poper, 150 g mocarele. Priprava: Glavo brokolija narežemo na drobne cvetke in jih operemo pod tekočo vodo. Piščančje meso operemo pod tekočo vodo in ga obrišemo s papirnato brisačo ter narežemo na grižljaj velike kose. V ponvi segrejemo olje, dodamo piščančje meso in ga pražimo toliko časa, da koščki dobijo zlatorumeno barvo. Meso med praženjem rahlo posolimo in popramo in dodamo sesekljan strok česna. Pražene kose piščanca nato skupaj z brokolijem predevamo v pekač. V skledi zmešamo smetano, nekaj soli in popra, preostali česen in nariban parmezan ter z mešanico prelijemo brokoli in piščanca. V pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo deset minut. Nato po vrhu potresemo naribano mocarelo in pečemo še toliko, da se sir stopi in ob robovih zlato zapeče. Postrežemo še vroče.