Kumina

Starodavna začimba zdravi, lepotiči in razvaja v kuhinji

Mare Koren
15. 9. 2024, 12.28
Deli članek:

Ali veste, da je kumina med najstarejšimi začimbami na svetu? Našli so jo celo med izkopaninami iz kamene dobe v koliščarskih naseljih ob Bodenskem jezeru. Že tisočletja jo uporabljajo širom Evrope, pa tudi v zahodni Aziji in severni Afriki. Še danes je nepogrešljiva, tako v kulinariki kot pri uporabi v kozmetične in zdravilne namene.

Dreamstime
Kumina velja za zelo varno začimbo in je nepogrešljiva tudi pri črevesnih težavah in krčih.

Najbolj tradicionalno se kumina uporablja za blaženje težav z napenjanjem in vetrovi. Za časa vladavine Karla Velikega so jo gojili na vseh samostanskih vrtovih, samostanski zapisi pa so govorili o njeni zdravilni moči. Verjeli so tudi, da ima magično moč varovanja pred čarovnicami, pa tudi pred nezvestobo, zato so jo pogosto uporabljali kot sestavino ljubezenskih napojev. Uporabni deli rastline so še danes tako listi in korenine kot posušena semena, ki jih uporabljamo presna, kuhana, pečena ali pa iz njih pridobivamo eterično olje.

Dreamstime
Prepoznamo jo po belih socvetjih, če jih utrgamo, so intenzivnega vonja.

Zoper krče, nevarne bakterije in za dober tek

V zdravilne namene kumino najpogosteje uporabljamo ob želodčnih težavah in težavah žolčnega mehurja, pomirjevalno deluje tudi na črevo, blaži krče in odpravlja črevesne vetrove. Eterično olje preprečuje razrast bakterij, ki sicer povzročajo nepravilen razkroj hranil in nastanek strupov. Kumina je primerna tudi kot naravno zdravilo za otroke in dojenčke, kadar jih zvijajo krči. Kuminovo olje sprošča mišice črevesja, kar pripomore k blaženju krčev. Zato je kumino smiselno dodajati k težko prebavljivi in mastni hrani; izboljša tudi okus jedi. Nezaželeni učinki niso znani, zato velja za zelo varno začimbo.

Dreamstime
Semena divje kumine, ki jih naberemo na travniku, dobro posušimo in shranimo v papirnato vrečko.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Uporaba v kuhinji

V kuhinji se pretežno uporabljajo semena kumine, za začinjanje jedi. Marsikomu sicer močan okus semena ni všeč, zato se je v zadnjih letih povečala prodaja kumine v prahu, a vedeti moramo, da tako v telo vnesemo precej manj koristnih sestavin. Uporabo kumine priporočamo pri rženem kruhu, klobasah, zeljnatih jedeh, sirih, juhah, jedeh s svinjino, golažu, pri kuhanih jabolkih in tudi likerjih, alkoholnih pijačah … Liste divje kumine, ki jo najdemo na travnikih, pa lahko dodajamo solatam in juham, njen okus spominja na mešanico peteršilja in kopra.

Dreamstime
Ko mleko zavre, dodamo čajno žličko strtih semen ali pol žličke mlete kumine ter pustimo stati 15 minut.

Zdravilno mleko s kumino

Ta kombinacija se uporablja predvsem pri otrocih, ki jih mučijo krči in prebavne motnje, in nič manj koristna ni pri odraslih. Kozarec mleka zlijemo v kozico in segrevamo do vretja. Ko zavre, dodamo čajno žličko strtih semen ali pol žličke mlete kumine ter pustimo stati 15 minut. Pri otrocih količino zmanjšamo za polovico. V vročem mleku se bo eterično olje lepo razpustilo, učinkovitost bo še večja kot v vodi. Toplo mleko uživamo po požirkih, in sicer od dva- do trikrat na dan.