A brez številke dve ne bo šlo! Sem spada hrana, ki veže vodo nase. Uživajte jo ob vsakem obroku in ne boste se mogli načuditi novi podobi v ogledalu! In to kljub temu, da si v času hujšanja lahko privoščite tudi slastne poletne sladice.
O hidrofilnem učinku
Nekatera živila se odlikujejo s posebnim učinkovanjem na vodo v telesu. O tako imenovanem hidrofilnem učinku govorimo, kadar živila hitro posrkajo vso vodo, ki je na voljo, in iz nje napravijo poseben gel. Ta gel se počasi premika po telesu in deluje kot čudežna tabletka za hujšanje. Preprečuje vsrkavanje maščobe iz hrane, prav tako pomaga stopiti že obstoječe maščobne blazinice. Znanstveniki že dalj časa poudarjajo shujševalni učinek pektina, naravne sestavine, zaradi katere je sadje sočno, in sicer na račun mikroskopsko majhnih gobic, ki pomagajo sadju, da zadrži obilo vlage oziroma vode. V nekaterih sadežih je več kot 95 odstotkov vode, ravno na račun pektina. Takšno sadje pomaga hujšati, saj omogoča, da je telo dodobra prepojeno z vodo, voda pa odbija maščobo.
Živila s hidrofilnim učinkom
Mednje spada predvsem zelenjava: šparglji, artičoke, rdeča pesa, stročnice (od fižola do graha), paprika, brokoli, korenje, zelena listnata zelenjava, krompir, čebula, česen, bučke, zelje, brstični ohrovt, repa. Sadje: jabolka, breskve, jagodičevje, vsi citrusi, fige, mango, kivi, papaja, hruške, slive. Druga hidrofilna živila: semena čije, kvinoja, ovseni kosmiči, morske alge, ječmen.
Jejte, pijte in bodite vitki!
Kdor se zavoljo hujšanja osredotoča le na kalorije, dolgoročno ne bo ostal vitek. Nujno je, da uživate pravo hrano, ob kateri lakote sploh ne čutite, in da veliko popijete. Če pa želite shujšati na hitrico, si med vsakim glavnim obrokom privoščite vsaj dve hidrofilni živili in nujno je, da vsaj polovico krožnika napolnite s hidrofilno zelenjavo. Četrt krožnika obložite z hidrofilnimi škrobnimi živili, kot sta sladki krompir ali rjavi riž, četrtino s pustimi beljakovinami, vsaj enkrat dnevno naj bodo to stročnice, sicer pa vključite tudi pusto meso, ribe in jajca, na koncu vse skupaj zabelite z žlico zdrave maščobe. Vsak dan se lahko posladkate s kar tremi hidrofilnimi sadeži. Dobrodošle so vse začimbe, predvsem pa kis in limonin sok.
Recept za hidrofilno sladico
Čokoladni kikirikijev puding vsebuje agar, izjemno hidrofilno azijsko živilo, ki deluje kot zgoščevalec oziroma jedilni škrob in ga najdete v vseh bolje založenih trgovinah in trgovinah z zdravo hrano. Potrebujete: 2 skodelici mandljevega mleka, 2 žlici agarjevih kosmičev, 1 žlico umetnega sladila, 1 žlico kakava v prahu, 1 žlico kikirikijevega masla. Priprava: V posodi zmešajte dve skodelici mandljevega mleka, dve žlici agarjevih kosmičev in žlico umetnega sladila. Pustite počivati pet minut. Nato na rahlem ognju segrevajte do vrelišča, potem ogenj zmanjšajte in mešajte še pet minut, vse dokler se kosmiči ne stopijo. Dodajte žlico kakavovega prahu, žlico kikirikijevega masla in mešajte, da dobite gladko zmes. Porazdelite v štiri kozarce in pustite, da se ohladi, kakšnih deset minut. Puding bo še boljši, če ga boste ohladili v hladilniku.