Zdravniki in farmacevti svetujejo

Za optimalen učinek zdravil je ključen tudi pravi trenutek zaužitja

Tea Dečman
1. 6. 2024, 14.10
Deli članek:

Pred, med ali po jedi … Te zapise vedno zasledimo na zdravilih, ki jih kupimo v lekarni. Prav natančna opredelitev trenutka odmerka je odločilna za dobro delovanje zdravila.

Profimedia
Dolžino jemanja zdravil, predpisanih na recept, določi zdravnik.

Pred jedjo pomeni, da morate zdravilo vzeti najmanj 30 minut pred obrokom. V praznem želodcu namreč ni prebavnih sokov, ki bi uničili učinkovino. Zdravila, ki jih moramo jemati skupaj s hrano, učinkujejo neposredno v povezavi s hrano in jih je zato najbolje vzeti med jedjo. Poln želodec sicer upočasni absorpcijo učinkovine v kri. Po drugi strani pa so tako težki preparati, na primer za zdravljenje revme, lažje prebavljivi. Nekatera zdravila učinkujejo najbolje, ko obrok že zapusti želodec, in šele takrat lahko vzamete zdravilo, za katero se priporoča, da se jemlje po jedi. Največkrat to pomeni najmanj dve uri po obroku. Čim bolj prazen je želodec, tem hitreje pride do učinka, na primer sredstev proti bolečinam.

Na prazen želodec

Jemanje na prazen želodec se večinoma priporoča pri zdravilih za ščitnico in antibiotikih. Telo lahko tako optimalno absorbira zdravilo, učinkovine pa hitro preidejo v kri. V vsakem primeru jih je treba z velikim kozarcem vode vzeti takoj po vstajanju. Nikoli pa na prazen želodec ne jemljite protibolečinskih in protivnetnih sredstev, saj dražijo želodčno sluznico.

»Istočasno« še ne pomeni »skupaj«

Pomembno je tudi razlikovati, ali je treba zdravilo vzeti »istočasno« ali »skupaj«. Zdravil za zdravljenje bolezni srca in obtočil ne smete jemati istočasno z antacidi (proti zgagi), lahko pa skupaj. Povedano jasneje: med zaužitjem obeh morata preteči najmanj dve uri. Pri zdravilih je pogosto pomembno tudi, s katero tekočino jih poplaknete. Čaj in kava nista najboljša, saj lahko pride do medsebojnega učinkovanja taninske kisline obeh napitkov, kar oslabi učinek zdravila. To zlasti velja za tablete z železom, ki jih je najbolje poplakniti s kozarcem pomarančnega soka. Vitamin C namreč pospešuje absorpcijo železa v tankem črevesju.

Hrana in zdravila

Tudi živila lahko vplivajo na absorpcijo zdravil. To na primer velja za živila, bogata z balastnimi snovmi, ki upočasnijo učinek zdravila. V najslabšem primeru sredstva proti bolečinam sploh ne učinkujejo. Če morate denimo jemati zdravila za redčenje krvi, pojejte čim manj špinače, belušev, ohrovta, kislega zelja, fižola in rumenjakov. Vitamin K namreč spodbuja strjevanje krvi.

Kako pogosto in koliko časa lahko jemljemo zdravilo

Nekatera zdravila, na primer za lajšanje bolečine ali zdravila proti migreni, uporabljamo le, kadar so potrebna oziroma ko se pojavijo svarilni simptomi in znaki. Druga pa je treba jemati redno, v določenih razmikih. Navodilo trikrat na dan eno tableto pomeni, da moramo zdravilo vzeti v treh enakih razmikih v času budnosti – po navadi ob zajtrku, kosilu ter večerji. Kdaj ga vzamemo, lahko prilagodimo svojemu dnevnemu urniku. Pri navodilu eno tableto na osem ur pa moramo zdravilo vzeti v razmiku osmih ur – recimo ob 6., 14. in 22. uri. Dolžino jemanja zdravil, predpisanih na recept, določi zdravnik. Treba jih je jemati celoten predpisan čas zdravljenja, saj lahko prekratko ali predolgo jemanje povzroči resne zdravstvene težave. Zavedati se moramo, da je izboljšano bolezensko stanje posledica jemanja zdravil, ne pa razlog za prenehanje zdravljenja. Najdaljši čas zdravljenja z zdravili, ki jih dobite v lekarni brez recepta, vam bo svetoval farmacevt ali farmacevtski tehnik v lekarni.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste