Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizkokalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. H kakovostni sestavi pripomorejo tudi minerali (dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan, železo) in vitamini B-kompleksa (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C, provitamin A, v sledovih pa še vitamina E in K. Poleg že omenjenih snovi so v špargljih še asparagin, arginin, tirozin, valin, purin, fenilalanin, izoleucin, koniferin, vanilin, saponini, čreslovina, citronska, jabolčna in jantarna kislina.
Pečen piščanec z rižem in šparglji
Sestavine (za 4 osebe):
Za meso:
4 piščančja stegna
sol
mleti poper
1 čebula
90 g masla
Za šparglje:
400 g zelenih špargljev
3 žlice olivnega olja
Za riž:
300 g polnozrnatega riža
sesekljan peteršilj
Priprava:
Piščančja stegna z vseh strani posolite in popoprajte ter jih položite v pekač. Olupite čebulo, jo narežite in dodajte mesu, polovico masla narežite na kocke, položite na stegna in pecite pri 180 °C približno 90 minut. Po pol ure piščanca obrnite in ga prelijte z vodo. Med peko meso prelijte z maščobo. Špargljem odrežite olesenele konce in jih v vroči ponvi prepražite na dveh žlicah olivnega olja ter začinite s soljo in poprom. Ko porjavijo, jih dajte na stran. Riž pripravite po navodilih na embalaži in ga zmešajte s sesekljanim peteršiljem. Stegna postrezite z rižem in šparglji, preostalo maslo pa uporabite za prelivanje.
Spomladanska špargljeva solata s kozjim sirom in lešniki
Sestavine (za 4 solate):
250 g špargljev
sol po okusu
1 limona ali limonov sok
olivno olje
200 g kozjega sira
mleti poper po okusu
150 g rukole in solate po okusu
100 g svežega graha
80 g kaljenega fižola mungo
6 velikih redkvic
1 mala bučka
100 g lešnikov
Priprava:
Šparglje očistite, razrežite na tretjine in jih približno 3 minute kuhajte v vreli osoljeni vodi. Po okusu lahko vodi dodate malo masla in belega vina. Ko so šparglji kuhani, jih vzemite ven in hitro ohladite v ledeni vodi. Nato zmešajte limonov sok in olivno olje v razmerju 2 : 4, da naredite preliv. Kozji sir narežite na manjše koščke. Šparglje začinite s soljo in poprom. Na krožnik razporedite solato, grah, fižol mungo, narezane redkvice in šparglje. Dodajte narezane bučke. Solato obložite s kozjim sirom, potresite s suho praženimi lešniki in pokapajte s prelivom. Na koncu dodajte rezine limone. Postrezite s popečenim kruhom.
Žepki z lososom, šparglji in sirom
Sestavine (za 4 osebe):
100 g lososovih filetov
150 g gavde
sol
poper
400 g ohlajenega listnatega testa
1 jajce
semena čije za posipanje
Za omako:
200 ml kisle smetane
1 limona
sol
poper
1 žlica olivnega ali hladno stiskanega sončničnega olja
4 vejice kopra
Priprava:
Špargljem odrežite olesenele konce, preostanek pa narežite na kolobarje. Lososu odstranite kožo in ga narežite na koščke. Sir narežite na kocke. Vse skupaj dajte v skledo, začinite s soljo in poprom ter premešajte. Iz testa odrežite 12 kosov (8 x 8 cm), robove premažite z razžvrkljanim jajcem, na sredino položite pripravljen nadev in oba konca združite ter pritisnite z vilicami. Kose položite na pekač, obložen s papirjem za peko, premažite z jajcem, začinite s soljo in potresite s semeni čije. Pecite pri 190 °C približno 20 minut. Zmešajte vse sestavine za omako, dodajte sesekljan koper in postrezite s pečenimi žepki.
Špargljeva juha
Sestavine:
Za juho:
2 žlici masla
3 šalotke, na tanko narezane
1 krompir, olupljen in narezan
650 g belih špargljev, olupljenih in narezanih na koščke brez olesenelih delov
1,5 l piščančje juhe
125 ml smetane za kuhanje
sol
mleti črni poper
Za konec:
zeleni šparglji
jedilni cvetovi
olivno olje
Priprava:
V večji ponvi segrejte maslo, dodajte šalotko in jo prepražite, dodajte krompir, šparglje in vse dobro premešajte. Pustite, da se prepraži, občasno premešajte. Mešanici prilijte juho in rahlo zavrite. Kuhajte do mehkega približno 15 minut. Pustite, da se juha nekoliko ohladi, nato pa jo s paličnim mešalnikom gladko premešajte. Zmešano juho vlijte v čisto ponev, rahlo zavrite, prilijte smetano in spet segrevajte do vretja. Solite in poprajte po okusu.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.