Celiakija je resna bolezen, pri kateri lahko že zelo majhne količine glutena resno poškodujejo črevesno sluznico in povzročijo kopico zdravstvenih težav. Bolniki s celiakijo se morajo zato strogo držati brezglutenske diete in biti zelo previdni pri izbiri brezglutenskih živil, saj lahko nekajmesečno regresijo povzroči že samo to, da v njihovo jed pomočimo kuhalnico, s katero smo prej premešali testenine z glutenom. Ko gre za glutensko intoleranco, težave po navadi ne nastopijo takoj po zaužitju glutena, prav tako gluten ne povzroča poškodb na črevesni sluznici. Ni torej vsaka glutenska intoleranca tudi celiakija. Po zaužitju večje količine hrane z glutenom imamo po navadi prebavne težave in se slabše počutimo, med simptomi glutenske intolerance so tudi glavobol, nezbranost, bolečine v sklepih ter otrplost rok, nog in prstov.
Mnogim ustreza pira
Pri glutenski intoleranci je torej smiselno količino glutena na jedilniku čim bolj zmanjšati. Da to ni mačji kašelj oziroma da je gluten skrit v veliko več izdelkih, kot je videti na prvi pogled, po navadi odkrijemo šele, ko se lotimo brezglutenske diete. Ali ste vedeli, da je gluten tudi v nekaterih mesnih in mlečnih izdelkih, kozmetiki in na poštnih znamkah, kjer ga zagotovo ne bi pričakovali? Zanimivo pa je, da veliko posameznikov z glutensko intoleranco opaža, da jim pira (ožja sorodnica pšenice) kljub vsebnosti glutena ne povzroča težav.
Pazite na mikrohranila!
V zadnjih letih je brezglutenska dieta vse bolj priljubljena tudi med slavnimi, in sicer zgolj kot način hujšanja (brez kakršnihkoli zdravstvenih indikacij), a strokovnjaki opozarjajo, da je treba pri tem posebno pozornost posvetiti nekaterim mikrohranilom. Brezglutenska dieta lahko namreč pri zdravih posameznikih vodi v zmanjšan vnos železa, kalcija, vlaknin, folne kisline in vitaminov B-kompleksa. Če ste torej ugotovili, da trpite za glutensko intoleranco, in ste na brezglutenski dieti, bodite posebno pozorni na kakovost in raznovrstnost prehrane brez glutena ter si po potrebi pomagajte s prehranskimi dopolnili. Predvsem pa pazite, da kljub dieti jeste čim manj predelane hrane (pa četudi je brez glutena), in raje posegajte po ekoloških domačih izdelkih, bogatih z mikrohranili.
Brezglutenski ajdov kruh
Če morate živeti brez glutena, še ne pomeni nujno, da se morate odreči slastnim gurmanskim užitkom. Ajdov kruh je primeren za bolnike s celiakijo ali tiste, ki se prehranjujejo po brezglutenski dieti.
Potrebujete:
3 skodelice ekološke ajde
1 skodelico vode
1 žličko soli
začimbe po želji
Priprava:
Ajdo prelijte z vodo in pustite čez noč namakati. Naslednje jutro jo odcedite, vendar ne splaknite sluzi. Nato jo skupaj z vodo in začimbami v mešalniku mešajte toliko časa (nekaj minut), da dobite gosto maso, podobno masi za palačinke. Dajte jo v skledo, pokrijte, dajte na toplo in spet pustite stati čez noč. Naslednje jutro fermentirano ajdovo maso prelijte v pekač za kruh, jo pokrijte in ponovno pustite stati kje na toplem, da se dvigne za približno en centimeter. Hladnejši ko bo prostor, dlje časa bo kruh potreboval, da vzhaja, lahko tudi do deset ur. Ko masa naraste, segrejte pečico na 170 stopinj Celzija ter kruh pecite eno uro in deset minut.