Kila ali hernija nastane zaradi oslabljenih mišičnih vlaken v steni prsne ali trebušne votline. Skozi tak del stene zdrsne organ ali tkivo. Pri številnih bolnikih se jasno vidi izboklina na trebuhu. Kil je več vrst, imenujejo pa jih po mestu nastanka. Zdravljenje je različno, toda če kila bolniku povzroča težave, morajo pomagati kirurgi. Najpogostejša je dimeljska kila, ko tkivo zdrsne iz trebušne votline in pritiska nanjo. Lahko nastane le na eni strani, lahko pa na obeh. Bolniki sicer velikokrat nimajo posebnih težav in lahko tkivo celo sami z roko porinejo na pravo mesto. Če človek opravlja stoječe delo, že pokončna drža vpliva na to, da se pritisk v trebušni votlini poveča in je tako več možnosti za razvoj kile.
Kile na površini telesa so dobro vidne
Obstajajo tudi stegenska in popkovna kila ter kila v zgornjem delu trebuha; ta je običajno neboleča. Vse kile so na površini telesa dobro vidne; sestavljene so iz membranskih vrečk, v katerih je običajno nekaj maščobe ali del črevesja. Vendar kile lahko nastanejo tudi v notranjosti telesa, največkrat v predelu prepone (preponske kile); pri teh kilah vsebina, kot so želodec, črevo, jetra ali vranica, zleze skozi razpoko v preponi v prsni koš. Trebušni organi lahko močno pritiskajo na pljuča in tako otežijo dihanje.
Kila v številkah
70 odstotkov kil je dimeljskih, 20 odstotkov pa je stegenskih. Pri moških je kila pogostejša kot pri ženskah. Indirektne dimeljske kile so najpogostejše pri otrocih in mladih odraslih. Stegenske se redko pojavljajo pri mlajših od 15 let in so dvakrat pogostejše pri ženskah, še posebno po porodu. 30 odstotkov starejših od 50 let pa ima hiatalno kilo.
Zakaj se pojavi
Kile se rade razvijejo pri ljudeh s preveliko telesno težo. Prav tako so bolj ogroženi tisti, ki opravljajo svoje delo stoje in veliko dvigujejo težka bremena. Vse to se lahko zgodi tudi ljudem, ki se nezdravo prehranjujejo, ljudem s slabo držo in tistim, ki imajo stalne prebavne motnje. Kilo poslabšajo vse dejavnosti, pri katerih se mišice trebušne stene napenjajo, od dvigovanja do kašlja, celo gibanja črevesja. Hujša zapleta, ki sta posledica ukleščene kile, sta prekinitev krvnega obtoka in odmiranje tkiva, kar vodi v gangreno, predrtje črevesa, lahko pa celo v šok in smrt. Stanje se poslabšuje, če se bolnik ne zdravi.
Kako lahko preprečimo nastanek kile
Potrebno je pravilno dvigovanje bremen (iz čepečega položaja, skrbimo za normalno težo, skrbeti moramo za urejeno prebavo in pravilno držo, ne kadimo in se zdravo prehranjujemo. Po operaciji je treba telesu dati čas, da okreva in si popolnoma opomore, operativno rano je treba primerno negovati, da se dobro zaceli, izogibati se moramo dvigovanju bremen in napenjanju ter se potruditi za boljšo držo.
Okrepite mišično steno
Prva zapoved je, da mora bolnik zmanjšati količino vse hrane, ki jo poje. Je naj večinoma hrano, ki jo zlahka prebavi in gre hitro skozi prebavni sistem. Jesti je treba hrano, ki omejuje pline in navlaži črevesje, ki je bogata s hranili in pomaga vzdrževati kolagen in elastin v trebušni steni. Bolnik naj poje samo dva obroka na dan, če preskoči zajtrk, to pomeni, da je v prebavilih precej manj hrane, kar zelo zmanjša volumen v trebuhu in s tem omeji pritisk na mišična vlakna. Nujno je tudi, da gre človek na potrebo, takoj ko začuti, da mora. Priporočljiva je hrana, ki vsebuje vitamina A in C, kalcij, magnezij, cink, baker, žveplo in aminokislino arginin, ki je v vsej beljakovinski hrani (meso), posebno pa v oreških.