Zdravje

Vlaknine so ključne za ohranjanje zdravja prebavnega sistema

NINA KOVAČ
26. 2. 2024, 17.00
Deli članek:

Vlaknine so netopne ali delno topne snovi v rastlinski hrani, ki jih človeški prebavni sistem ne more prebaviti. Podpirajo zdravo črevesno mikrobioto in so ključne za ohranjanje zdravja prebavnega sistema. Mi smo za zbrali pet najpogostejših vprašanj, ki jih imamo ljudje v zvezi z njihovim uživanjem.

Dreamstime
Če imate težave z zadrževanjem blata ali če ste hudo zaprti, prevelika količina vlaknin lahko stanje še poslabša

1. Kateri so najboljši viri vlaknin?

Zelenjava, sadje, stročnice, oreščki, semena in polnozrnata žita, kot so ovseni kosmiči in kvinoja. Obstaja več virov vlaknin, kar je pomembno vedeti zaradi številnih razlogov. Prvi je zagotovo ta, da poudarja pomen raznovrstne prehrane, kamor spada tudi način pridobivanja vlaknin. Drugi pa pride kot olajšanje za tiste, ki se ravnajo po nekem prehranskem urniku ali dieti, saj je dobro vedeti, da so vlaknine tudi v dietah, ki temeljijo na nizkem vnosu ogljikovih hidratov. Obstaja namreč zelenjava, ki ima malo ogljikovih hidratov in veliko vlaknin – to so na primer artičoke, ohrovt in blitva –, avokado, oreščki in semena pa so čudovit vir vlaknin in zdravih maščob.

2. Ali je pomembno, da zaužijemo različne vrste vlaknin?

Mikrobiotska raznovrstnost pomeni zdrav črevesni mikrobiom, kar dosežemo predvsem z uživanjem vlaknin različnih virov. Raznovrstnost vlaknin je pravzaprav eden najpomembnejših dejavnikov pri določanju, kaj bo nastalo v našem črevesju. Za razumevanje mikrobioma si lahko pomagamo s tole prispodobo: predstavljajte si mesto, ki deluje prav zato, ker ljudje opravljajo različna dela. Imamo učitelje, zdravnike, smetarje in natakarje, zato da lahko družba deluje tako, kot smo si jo zamislili. Vsaka vloga mora biti zapolnjena s pravimi lastnostmi in v pravih količinah, da nimamo na primer razreda, v katerem je preveč učencev za enega učitelja, ki sam ne zmore opravljati svojega dela.

3. Ali obstajajo obdobja, v katerih je bolje, če jemo manj vlaknin?

Vlaknine so dobre za mikrobiom, kar je dobra novica, če so dobre in slabe bakterije v črevesju uravnovešene. Kadar pa je slabih bakterij več kot dobrih, je dobro, da zmanjšamo vnos vlaknin, saj bomo tako »izstradali« slabe bakterije in povrnili ravnovesje v črevesju. Ključna beseda tukaj je »začasno«; ko se stanje uravnovesi, se je priporočljivo vrniti na večje količine zaužitih vlaknin.

4. Ali lahko nadomestim vlaknine z jemanjem prehranskih dodatkov?

Prehranski dodatki vam ne bodo škodovali, vendar je njihov blagodejni učinek omejen, saj po navadi vsebujejo zgolj en vir vlaknin. Čeprav imajo ti dodatki pogosto enako količino vlaknin kot sveža hrana, je bolje, da vlaknine zauživamo z zdravo hrano, saj vključuje različne vrste vlaknin in druge sestavine, ki so dobre za naše zdravje.

5. Kako vem, da ne zaužijem dovolj vlaknin?

Najlažje preverimo tako, da opazujemo, kako pogosto gremo na veliko potrebo. Morali bi iti vsaj enkrat na dan, tako da če greste manjkrat, potrebujete več vlaknin oziroma nekaj ni v redu. Drugi način ugotavljanja je sam videz iztrebka: ob dovolj velikem zaužitju vlaknin bo videti kot rjava banana, ki sama zleti iz vas.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!