Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pred časom preverili ponudbo zamrznjenih rogljičkov z mareličnim nadevom in maslenih rogljičkov za dopeko, ki jih v dobre pol ure spečemo v domači pečici, ponujajo pa jih vsi večji trgovci. A med izdelki so velike razlike v recepturi, največje razlike so v številu aditivov, ki se giblje od enega pa vse do 13.
Več masla, več denarja
Med izdelki so velike razlike tudi glede na vsebnost masla. Pogled na cene maslenih rogljičkov razkrije, da več masla ko vsebujejo, višja je cena.
V trgovinah polpripravljeni izdelki
Ali ste vedeli, da večino kruha in pekovskih izdelkov danes v trgovine dostavijo zamrznjene in jih dopečejo glede na potrebe prodajnega mesta? Izdelki, ki jih kupimo v trgovini ali pekarni, zato niso nič bolj sveži in boljši kot tisti, ki jih kupimo zamrznjene in dopečemo sami, je pa občutna razlika v ceni. Cena rogljička z mareličnim nadevom je lahko še enkrat višja, če nam ga spečejo v trgovini.
Seznam sestavin dolg tudi deset vrstic
Pogled na seznam sestavin nas lahko odvrne od nakupa izdelka, saj se osnovne surovine za pripravo testa, kot so moka, maščoba, voda, sol, jajca in kvas, kar porazgubijo v nepregledni vrsti aditivov in drugih sestavin, ki jih proizvajalci dodajajo za izboljšanje arome, teksture in lažjo proizvodnjo izdelka. Le dva izdelka sta poleg osnovnih surovin vsebovala še askorbinsko kislino in encime, medtem ko so ostali izdelki vsebovali tudi celo vrsto aditivov.
Marmelada z veliko sladkorja
Delež mareličnega nadeva se giblje od 10 do 14 odstotkov glede na celotno maso izdelka. Večina nadevov vsebuje 30 odstotkov marelic, preostale sestavine so sladkor, škrob, želirna sredstva, aroma in različni aditivi, so v takratni analizi ugotovili na ZPS.
Nevarnost rogljičkov ni sladkor, temveč velika vsebnost maščob
Motili ste se, če ste kot potencialno nevarnost v rogljičkih videli sladkor. Veliko preveč je maščob, ki so povrhu nasičene. Rogljički naj ne bodo na jedilniku vsak dan, saj vsebujejo veliko maščob. Tisti z nadevom je vsebujejo od 15 do 20 gramov na 100 gramov, masleni pa od 19 do 28 gramov na 100 gramov. Glavni sestavini za pripravo testa sta namreč moka in maščoba, proizvajalci pa uporabljajo večinoma nasičeno maščobo – margarino iz palmove maščobe in repičnega olja, pri maslenih tudi maslo. Prav vsem pregledanim vzorcem za vsebnost maščobe in nasičenih maščobnih kislih zasveti rdeča luč na prehranskem semaforju. Za vsebnost sladkorja pa večini zasveti oranžna.
Netočna navodila
Tudi navodila za uporabo se med izdelki razlikujejo, čeprav gre za izdelke z zelo podobno sestavo. Na ZPS opozarjajo, da je rezultat peke močno odvisen od pečice, temperatura lahko namreč od nastavljene odstopa tudi za +/–30 stopinj. Ko so pri testiranju dosledno sledili navodilom proizvajalca, so ugotovili, da so bili rogljički večinoma premalo pečeni in ne dovolj vzhajani. Zato pri pečenju vsakih nekaj minut poglejte v pečico in se prepričajte, ali so rogljički res že dovolj pečeni. Po potrebi nekoliko povišajte temperaturo ali pa jih pecite dlje, kot priporoča proizvajalec.