Danes je le še okoli 35 odstotkov zdravil narejenih iz zdravilnih rastlin, prevladujejo sintetična in hormonska zdravila, vendar se tudi zaradi hudih stranskih učinkov slednjih ljudje vse pogosteje vračamo k preizkušenim metodam dedkov in babic. K taki medicini se zatečemo tudi v brezupnih primerih pri hudih boleznih, ko uradna medicina tako rekoč dvigne roke od bolnika.
Kaj iz domače lekarne lahko pomaga
Zdravilci za izboljšanje zdravja priporočajo ljudem naslednje vrste izdelkov, narejenih po tradicionalni metodi: tinkture, olja, sirupe, zdravilna vina, praške, mazila, posušene rastline in čajne mešanice. Tinkture so še posebno praktične, ker so uporabne do tri leta. Vendar so običajno tako učinkovite, poudarjajo zdravilci, da jih v omarici ne bomo imeli dlje kot leto dni. Ker so zunaj temperature visoke, pa se v poletnem času kar najhitreje spremenijo v zdravilo.
Izdelava in uporaba tinkture

Njena.si
Bi plačali 5000 € za 'odklenitev' bančnega računa?
Tinkture so pravzaprav alkoholni izvlečki zdravilnih rastlin. Ker so učinkovine v tinkturah koncentrirane, jih moramo uporabljati v manjših količinah, telo jih tudi hitreje absorbira. Tinkture dobimo preprosto tako, da rastline določen čas namakamo v alkoholu. Določene učinkovine namreč niso topne v vodi in jih denimo v čaju ne dobimo iz rastlin, s tem pa zavržemo veliko zdravilnih snovi. Največkrat je to sadno ali vinsko žganje, z alkoholnim deležem od 45 do 55 odstotkov. Nekaj rastlin namakamo tudi v 70-odstotnem žganju. Čas namakanja je po navadi 21 dni na sobni temperaturi, včasih tudi manj.
Je pa mogoče tinkturo dobiti s t.i. perkoracijo, ko žganje prisilno potiskamo s črpalko skozi posodo z rastlinami, vendar se ta postopek v tradicionalni medicini uporablja redkeje, bolj ga uporablja industrija alkoholnih pijač, ker se tako hitreje pride do gotovega izdelka.