Pri alergiji gre za preobčutljivost telesa za točno določeno živilo, kar vodi v imunsko reakcijo in pojav simptomov, kot so bolečina v želodcu, bruhanje, driska, srbenje kože, otekanje, kihanje, kašelj ali izcedek iz nosa. Alergični smo lahko na katero koli živilo, navadno pa so najpogostejši alergeni arašidi, jajca, mleko, pšenica, morski sadeži, soja in sezam.
Pri intoleranci pa ima organizem premalo encimov, da bi razgradil neko sestavino živil (mlečni sladkor, sadni sladkor, gluten …). Znaki, ki kažejo na intoleranco, so napihnjenost, zaprtje, izpuščaji in vročinski oblivi. V primerjavi z alergijo se simptomi intolerance pokažejo pozneje, včasih kar nekaj ur po zaužitju živila, vztrajajo pa lahko več ur ali se zavlečejo tudi v naslednji dan.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.