Semena čije so bogat vir prehranskih vlaknin, večkrat nasičenih maščobnih kislin in maščobnih kislin omega-3. V prehrani jih lahko uporabimo na veliko različnih načinov: umešamo jih lahko v sadne in zelenjavne sokove, dodamo jogurtu, kosmičem, proseni kaši ali jih uporabimo pri peki kruha ali peciva.
Z BANANO IN OREŠČKI
Sestavine:
- 2 skodelici kokosovega mleka dmBio (lahko tudi drugo mleko rastlinskega izvora)
- 1 banana
- 1 merica veganskega beljakovinskega napitka Sportness z okusom vanilje
- 1 ščepec cimeta
- 4–6 žličk semen čije dmBio
2 žlički cvetličnega medu dmBio
Posip:
- 1 žlička indijskih oreškov dmBio
- 1 žlička mandljev
- 1 žlička lešnikov
- 1 ščepec cimeta
- 1/2 banane ali bananin čips dmBio
Priprava:
Zmešamo mleko, beljakovinski napitek, cimet in med. Ko je zmes gladka, vanjo vmešamo semena čije in koščke banane. Po želji lahko banano tudi spasiramo. Puding hladimo v hladilniku več ur (lahko kar čez noč) in ga nato okrasimo s preostalimi koščki banane, oreščki in ščepcem cimeta.
ČOKOLADNE SANJE
Sestavine za puding:
- 2 skodelici kokosovega mleka dmBio (lahko tudi drugo mleko rastlinskega izvora)
- 1/2 banane
- 4–6 žličk semen čije dmBio
- 2 žlici presnega kakava v prahu
- 100 g temne čokolade dmBio
- 2 žlici agavinega/javorjevega sirupa dmBio ali cvetličnega medu dmBio
- 1–2 žlički vaniljevega izvlečka ali vaniljev sladkor dmBio
- 1 ščepec soli
Sestavine za posip:
- 1/2 banane ali bananin čips dmBio
- čokoladne mrvice
- 1 ščepec cimeta
Priprava:
V manjšo posodo dodamo mleko, na koščke narezano čokolado, kakav, sol in sirup. Vsebino na zmerni temperaturi počasi segrevamo in jo hkrati mešamo. Ko je zmes povsem gladka, posodo odstavimo ter vanjo vmešamo semena chia, vaniljev izvleček in koščke banane. Po želji lahko banano tudi spasiramo. Puding hladimo v hladilniku več ur (lahko kar čez noč) in ga nato okrasimo s koščki banane, čokoladnimi mrvicami in ščepcem cimeta.
MOČ GOZDNIH SADEŽEV
Sestavine za smuti iz gozdnih sadežev:
- 1 skodelica mandljevega mleka ali riževega napitka dmBio
- 1/2 skodelice malin/robid, svežih ali zamrznjenih
- 1/2 skodelice borovnic, svežih ali zamrznjenih
- 1/2 skodelice jagod, svežih ali zamrznjenih
- 1 žlička javorjevega sirupa dmBio
- 1/2 žlička vaniljevega ekstrakta ali vaniljev sladkor dmBio
Sestavine za puding:
- 2 žlički semen čije dmBio
- 1 skodelica mandljevega mleka
- 1 žlička javorjevega sirupa dmBio
Sestavine za posip:
- 1 žlička malin/robid
- 1 žlička borovnic
- 1 žlička jagod
- 1 žlička brusnic
Priprava:
V eni posodi zmešamo mleko, sadje, javorjev sirup in vaniljev izvleček. V drugi zmešamo mandljevo mleko, javorjev sirup in semena čije. Oboje ohladimo. V kozarec nato najprej dodamo sadni smuti in prelijemo s čijevim pudingom. Okrasimo s sadjem po želji.
TROPSKI RAJ
Sestavine za puding:
- 1/2 skodelice grškega jogurta
- 1 skodelica kokosovega mleka dmBio
- 2–3 žličke javorjevega sirupa dmBio
- 1 šcepec soli
- 3–5 žličk semen čije dmBio
Sestavine za dno
- 1/2 skodelice zdrobljenih polnozrnatih piškotov ali riževih kosmičev dmBio
Sestavine za posip:
- 3 žličke ananasa
- 1 žlička kokosovega čipsa dmBio
- 1 list mete
Priprava:
Zmešamo mleko, jogurt, sol, javorjev sirup in semena čije. Zmes stresemo v kozarec, na dno katerega smo prej dali zdrobljene polnozrnate piškote. Puding hladimo v hladilniku več ur (lahko kar čez noč) in ga nato okrasimo s koščki ananasa, kokosovo moko in meto.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.