Solata z bučkami in mocarelo
Sestavine:
– mlade bučke
– olivno olje
– bel vinski kis
– sol
– poper
– bazilika
– sladek feferon
– mocarela
Priprava:
Bučke operite pod tekočo vodo in osušite s papirnatimi brisačkami. Z nožem jim porežite vršičke in nastavke pecljev. Z nožem za lupljenje zelenjave jih narežite na rezine.
Nato v večji lonec vlijte približno 3 dl vode. Rezine bučk razporedite po košarici za kuhanje v pari, ki jo postavite v lonec. Pazite, da se voda ne dotika dna košarice. Lonec pokrijte in pustite, da voda zavre. Bučke nad paro kuhajte toliko časa, da se zmehčajo, a so še čvrste na ugriz. Baziliko oplaknite pod tekočo vodo in dobro otresite. Z vejic potrgajte listke in jih na drobno sesekljajte. Sladek feferon operite in očistite. Zrežite ga na tanjše rezine. V manjši skledi iz olja, kisa, popra in soli pripravite solatno polivko. Dodajte še sesekljano baziliko in feferon ter polivko mešajte toliko časa, da se sestavine dobro premešajo. Na koncu rezine bučk servirajte v solatno skledo. Dodajte odcejene mocarele in prelijte s pripravljenim prelivom.
Kumarična solata z jogurtom
Sestavine:
– kumare
– česen
– jogurt
– sol
– poper
– olivno olje
– limonov sok
– meta
Priprava:
Kumare olupite, razrežite na polovice in z žličko izdolbite semena. Kumare narežite na tanjše rezine. Strok česna olupite in na drobno sesekljajte. Lističe mete osmukajte in prihranite en vršiček za dekoracijo. Listke sesekljajte. Vse sestavine stresite v skledo, solite, popoprajte in dobro premešajte. Dodajte limonov sok, olivno olje, jogurt in polovico sesekljane mete. Ponovno premešajte in potresite s preostalo meto. Skledo dajte v hladilnik za pol ure, da se solata ohladi. Pred serviranjem okrasite s prihranjenim metinim vršičkom.
Gvakamole – omaka za tortilje
Sestavine:
– paradižnik
– čebula
– avokado
– sol
– poper
– limonov sok
– kisla smetana
– čili
Priprava:
Paradižnik temeljito operite, odstranite zeleni del in ga narežite na drobne koščke. Čebulo olupite in na drobno nasekljajte. Avokado olupite, razpolovite in odstranite koščico. Narežite ga na manjše koščke. Vse sestavine dobro pretlačite z vilicami ali zmešajte s paličnim mešalnikom. Po okusu solite in poprajte, dodajte limonov sok, kislo smetano in ščepec čilija ter vse skupaj dobro premešajte. Postrezite v manjši skodelici in ponudite kot prilogo.
Smuti iz gozdnih sadežev in avokada
Sestavine:
– avokado
– zamrznjeni gozdni sadeži
– mandljevo mleko
– med
– mleta lanena semena
Priprava:
Avokadovo meso odstranite iz lupine in ga narežite na koščke, te pa stresite v električni mešalnik (blender). Prilijte mandljevo mleko ter dodajte med, lanena semena in gozdne sadeže. Sestavine mešajte tako dolgo, da nastane gladek in gost napitek. Nato si pripravite dva kozarca in ju do vrha napolnite s pripravljenim napitkom. Najbolje je, da smuti spijete takoj.
Panakota z lubenico
Sestavine:
– mleko
– sladka smetana
– sladkor
– vaniljev strok
– lističi želatine
– očiščena lubenica
– limonov sok
– sladkor v prahu
Priprava:
Želatino za 10 minut namočite v hladno vodo, da nabrekne. Nato na kuhalnik pristavite kozico s sladko smetano, mlekom in sladkorjem. Vaniljev strok razpolovite in z noževo konico izpraskajte semena ter jih skupaj s strokom dodajte v kozico. Na zmernem ognju med občasnim mešanjem kuhajte približno 5 minut, da se sladkor raztopi, nato kozico odstavite. Odstranite vaniljev strok, dodajte ožeto želatino in mešajte, da se povsem razpusti.
Modelčke oplaknite s hladno vodo in napolnite s pripravljeno tekočino. Pustite, da se smetana ohladi na sobno temperaturo, nato modelčke prekrijte s prozorno folijo in za dve do štiri ure postavite v hladilnik, da se sladica ohladi in strdi. Za pripravo preliva polovico lubenice zrežite na manjše koščke in jih stresite v električni mešalnik. Dodajte sladkor v prahu in limonov sok ter vse skupaj zmiksajte v gladek pire. Drugo polovico lubenice zrežite na poljubno velike koščke. Na koncu ohlajeno strjenko položite na krožnik, prelijte s prelivom in okrasite s koščki lubenice. Za dekoracijo lahko uporabite tudi sveže metine listke.
Breskov sladoled s pinjencem
Sestavine:
– breskve
– sladkor v prahu
– limonov sok
– pinjenec
– sladka smetana
Priprava:
Breskve olupite in jim odstranite koščice. Meso zrežite na manjše koščke in jih stresite v multipraktik. Dodajte še limonov sok in sladkor v prahu ter vse skupaj zmiksajte v gost pire. Sladko smetano vlijte v večjo skledo in z električnim mešalnikom čvrsto stepite. Breskov pire zmešajte s pinjencem, nato pa oboje skupaj počasi umešajte v sladko smetano. Mešajte previdno in počasi. Pripravljeno zmes prelijte v kovinsko posodo, jo zaprite in za približno 6 ur postavite v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem maso večkrat dobro premešajte. Pripravljen sladoled postrezite v skledicah in ponudite.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.