Za lepo in napeto kožo naredimo veliko, če jo vsak dan zaščitimo pred škodljivimi sončnimi žarki in jo seveda tudi primerno vsakodnevno negujemo. A vse to še vedno ni dovolj, če tudi v telo ne vnašamo vsega, kar koža potrebuje za to, da ostaja sijoča, zdrava in kar se da napeta. Kaj torej uživati, da ji pri tem pomagamo?
Selen
Selen je v osnovi mineral in je odličen antioksidant, ki preprečuje oksidativni stres v telesu. Deluje proti prostim radikalom in s tem zmanjšuje staranje kože.
Selen vsebujejo:
– brazilski oreščki
– ostrige
– jetra
– ribe
– rjavi riž
– rakci
– česen
Koencim Q10
Koencim Q10 je hranilna snov, podobna vitaminu, ki je topna v maščobah. Ta snov se naravno se proizvaja v našem organizmu in je odgovoren za proizvodnjo energije, ki obnavlja celice, a začne že po dvajsetem letu njegova količina upadati. Kot antioksidant upočasnjuje nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo naše celice in povzročajo staranje celotnega organizma ter s tem tudi kože.
Q10 vsebujejo:
– ribe
– govedina
– perutnina
– svinjina
– brokoli
– cvetača
Vitamin A
Zelo pomemben vitamin za kožo je vitamin A, ki med drugim pripomore k zaščiti kože pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Še posebej koristen pa je za tiste, ki se spopadate z različnimi kožnimi težavami, kot so na primer akne, luskavica in zelo suha koža. Vitamin A, ki poskrbi za zadostno navlaženost kože in njeno elastičnost, bo telo tvorilo samo, če boste uživali dovolj hrane, bogate z betakaroteni.
Vitamin A vsebujejo:
– sladki krompir
– jetra
– korenje
– bazilika
– špinača
– avokado
Vitamin C
Je pravzaprav najpomembnejši vitamin za lepo kožo, saj je ključen za tvorbo kolagene – beljakovine, ki je nujna za ohranjanje elastičnosti kože in hitro obnovo po poškodbah. Uživanje živil, bogatih z vitaminom C, uspešno prepreči prezgodnje staranje kože, še posebno, ker gre tudi za zelo močan antioksidant.
Vitamin C vsebujejo:
– paprika,
– peteršilj
– brstični ohrovt
– limone
– jagode
– kivi
Vitamin E
Tudi vitamin E upočasnjuje staranje ter blaži negativne vplive sončnih žarkov in različnih, za kožo škodljivih snovi. Podobno kot vitamin C je vitamin E odličen antioksidant, ki ščiti kožo pred nevarnimi prostimi radikali. Poleg tega, da izbirate kozmetiko, ki vsebuje tudi vitamin E, poskrbite, da bo vaša prehrana vsebovala tudi zadostno količino zdravih maščob z vitaminom E.
Vitamin E vsebujejo:
– različne vrste olja
– semena
– olive
– oreščki
– špinača
Ideje dnevnih obrokov za zdravo kožo
ZAJTRK
Zeleni čaj + avokadov toast
Sestavine
– 4 rezine beljakovinskega kruha
– strok česna
– avokado
– sok polovice limone
– žlička sesekljanega peteršilja
– sol in poper po okusu
Priprava
1. Kruh narežite na rezine.
2. Avokado prerežite na pol, odstranite koščico in ga z žlico izdolbite iz lupine. Dajte ga v lonček, dodajte še sok pol limone, žličko sesekljanega peteršilja ter začinite s soljo in poprom. Z vilicami pretlačite in dobro premešajte.
3. Strite strok česna in ga olupite. Po toplem opečenem kruhu podrgnite s strtim česnom, čez pa namažite pretlačeni avokado.
4. Postrežete ga lahko samega ali s konopljinimi semeni.
KOSILO
Pečen losos s krompirjem in brstičnim ohrovtom
Sestavine
– file lososa
– krompir
– brstični ohrovt
– začimbe: sol, poper, česen v prahu, mleta paprika, čili v prahu
– 1,5 čajne žličke olja na porcijo (lahko tudi brez olja)
– rezina limone
Priprava
• Krompir olupite, narežite na krhlje in za pol ure postavite v hladno vodo.
• Brstični ohrovt očistite, prerežite na pol in začinite s soljo, poprom ter mletim česnom. Dodajte ½ žličke olja in premažite.
• Lososov file začinite s soljo, poprom, mleto papriko in premažite s ½ žličke olja.
• Krompir okusite in začinite s soljo, poprom, mletim česnom, papriko in čilijem. Pokapljajte s ½ žličke olja in premešajte.
• Krompirček stresite v cvrtnik na vroč zrak in pecite 5 minut pri 190 °C.
• Po 5 minutah v košaro cvrtnika zraven krompirčka dodajte lososa in brstični ohrovt. Vse skupaj pecite še 10 minut, nato pa postrezite z rezino limone.
VEČERJA
Bazilikin pesto
Potrebujemo:
– 2 pesti sveže bazilike
– 75 ml olivnega olja
– 2 stroka česna
– ½ žličke soli
– 300 g špagetov
– 1 bučka
–sir burrata (ali mocarela)
Priprava
1. V multipraktik dajte baziliko, česen, sol in olivno olje ter zmiksajte.
2. Špagete skuhajte po navodilih al dente, in ko so kuhani, dodamo bazilikin pesto. Dobro premešajte.
3. Bučko narežite na tanke trakove in postrezite na krožniku s špageti.
4. Na vrh položite še sir burrato in pokapljajte s preostalim pestom.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.