Zdravje

Takšna je zdrava in igriva spolnost

Gorazd Doninko Srakar / revija Bodi zdrava
18. 2. 2023, 17.00
Deli članek:

Zdrava spolnost je zagotovo več kot »le« prakticiranje varne spolnosti, predvsem je pomembno, kako v njej vidite sebe, da v njej res uživate in predvsem, da si mirne vesti priznate, da ste spolno bitje.

Dreamstime
Uživajte v sproščeni spolnosti

Na dileme, ali so spolna poželenja »normalna« ali ne, vplivajo medicina, pravo, kultura in religija, »normalno« pa je precej širok pojem in jasnih meja med normalnim in nenormalnim ni. V neki družbi so nekatera vedenja opredeljena kot nekaj povsem običajnega, medtem ko so enaka v drugi družbi nenavadna ali neustrezna. Zato se raje vprašajmo, kaj je zdrava spolnost. Zagotovo več kot »le« prakticiranje varne spolnosti, predvsem je pomembno, kako v njej vidite sebe, da v njej res uživate in predvsem, da si mirne vesti priznate, da ste spolno bitje. Da spolnost potrebujete. Če vas prepogosto »boli glava«, v spolni odnos pa privolite le zato, da bi ustregli partnerju, da ne bi skakal čez plot, pri čemer ste na orgazem pozabili že pred leti, to verjetno pomeni, da ste zaradi nečloveškega hitrega tempa življenja izgoreli, da je vaša nadledvična žleza, milo rečeno, utrujena. Preden se odločite znova zanetiti iskre v postelji, se je seveda treba konkretno spočiti, obležati, če je potrebno, potem pa stvari vzeti v svoje roke. Tako ali drugače. In ni še prepozno!

Thinkstock Photos
Priznajte si, da ste spolno bitje.

ZAŠČITA še pred in med ORGAZMOM

»Ne bi vas smelo biti sram iz trgovine priti s škatlo kondomov,« je bilo pred časom zapisano v oglasu za linijo kondomov Trojan, kondom XOXO z dodatkom aloje. Pa nas je vseeno še malce, še posebno če se za nami na blagajni vije dolga vrsta, trgovka pa ne najde črtne kode ali ta noče prijeti. Da, kondom je ubiral vijugaste poti do družbene sprejemljivosti, se srečeval s predsodki, s prepovedmi, z zgražanjem. Zgodovinarji ne morejo natančno določiti datuma, ko je bil izumljen prvi na svetu, a kot je v akademskem članku A Brief Note on Rubber Technology and Contraception: The Diaphragm and the Condom (v prevodu: Kratek zapis o gumarski industriji in kontracepciji: diafragma in kondom, op. p.) zapisal medicinski zgodovinar Vern Bullough, gre njegove korenine iskati nekje v antiki, kondomi iz živalskega črevesja pa obstajajo že od »vsaj srednjeveških časov«, piše Bullough. Šele v šestnajstem stoletju so zdravniki moškim, da bi se ti izognili spolno prenosljivim boleznim, začeli predlagati njihovo uporabo, kondomi, izdelani iz živalskih črev – običajno ovčjih, telečjih ali kozjih – pa so ostali glavni slog do sredine 19. stoletja. Leta 1869 so postali »polne dolžine«, vendar s šivom na sredini, zaradi česar so bili neudobni. Bili so dragi, čeprav je njihovo ceno odtehtalo dejstvo, da so jih lahko ponovno uporabili z malo pranja. V poznem 19. stoletju je bil uveden cenejši kondom: tanek, brezšiven gumijast, njegova prodaja pa je rasla do šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja, ko je dramatično upadla. Konkurenca tabletk, ki so se pojavile leta 1960, ter bakrenimi in hormonskimi obročki, ki so prav tako debitirali v tistem času, je bila prevelika. Kondomi so znova postali priljubljena oblika kontracepcije ob izbruhu epidemije aidsa v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, na trg so začele prihajati številne domiselne rešitve, take, ki so se v temi celo svetile, za promocijo novih albumov so jih uporabljali glasbeniki, med časom ameriških volitev so izdajali kolekcije s karikaturami predsedniških kandidatov itd. In danes? Luksuzni, vzdržljivejši, za krepitev erekcije, rebrasti, brez lateksa ali z njim, z okusom, hladilni, ogrevalni, veganski, z že odmerjeno pravo mero lubrikanta ali z dodatnim odmerkom stimulansa, pa spermicidni za dvojno zaščito in maksimalno varnost, vseh dolžin in debelin, vse za zdravo in igrivo spolnost. Vseh nas.

Profimedia

Z ORGAZMOM TUDI DO DOBRE VOLJE

Bodimo iskreni, razkorak med partnerjema, ki nastane po dolgi zvezi, je povsem naraven, zato kar mirno, če se ne bo več tako iskrilo kot nekoč. In ne, o tem ne pišemo zato, ker bi želeli, da ste opoldne masterchefinja v kuhinji, popoldne Slovenka leta v pisarni, zvečer v spalnici pa Samantha iz Seksa v mestu. Zdrav spolni odnos je namreč ključnega pomena za splošno zdravje in počutje, s sproščanjem oksitocina, endorfinov in kopice drugih kemikalij za dobro počutje v možganih pa lahko seks – zlasti pa orgazem – izboljša razpoloženje, spodbudi spanec, ohlaja in blaži bolečine. Samo namig: ašvaganda je primerna za regeneracijo nadledvične žleze, maca za uravnavanje hormonov in povečanje libida, rodiola pa za »ohladitev« zaradi stresa pregretih žlez.

IGRAČKE ZA VSAKO, VSE POGOSTEJE TUDI ZA VSAKEGA

Če je bilo še skoraj včeraj moralno nesprejemljivo, celo demonizirano, je danes samozadovoljevanje skoraj normalno. Zakaj skoraj? O njem še vedno ne govorimo na glas, predvsem pa ne kjer koli, kadar koli in s komer koli. Spomnimo. V poznem 19. stoletju je v gospodinjstva začela vstopati elektrika, pojavljati so se začeli prvi električni aparati; po zaslugi podjetnega angleškega zdravnika Josepha Mortimerja Granvilla pa se je leta 1880 na policah znašel tudi patentiran elektromehanski vibrator. V skoraj 150 letih je doživel številne oblike, barve, dolžine, preobrazbe, z njim so se iskale tudi G-točke, zdaj pa se zdi, da so njegovi zlati časi mimo. Trg namreč preplavljajo erotični pripomočki, ljubke igračke s skoraj otroškimi imeni ( stimulacijski metuljčki, vibracijski jajčki op.p.), ki so plod znanosti, medicine, ergonomskega oblikovanja, koži, sluznici in okolju prijaznejše, bolj diskretne, celo za v torbico. In seveda tehnologije. »We Vibe«, prvi vibrator za pare? Njegova kompaktna, telo objemajoča oblika iz telesu prijaznega silikona, je oblikovana tako, da zagotavlja istočasno draženje G-točke in klitorisa, njegove vibracije pa lahko med uporabo občuti tudi moški. Partnerja sta lahko skupaj, četudi nista v istem prostoru, med njima je lahko več tisoč kilometrov in celo oceanov, potrebujeta le wi-fi in ustrezno aplikacijo.

S SEKSOM (ženske) NAD SRČNI INFARKT IN MOŽGANSKO KAP

V članku »Zdrava spolnost, najboljši vodnik« ameriška novinarka Peg Rosen, ki za številne ameriške medije pokriva teme na področju zdravstva in zdravstvenega varstva, zdravja žensk in zdrave spolnosti še ugotavlja, da je zdrav seks odličen tudi za zdravje srca in ožilja, pri tem pa se nanaša na raziskavo iz leta 2015. Akademski članek, objavljen v ameriški znanstveno-strokovni reviji za področje srčno-žilne medicine American Journal of Cardiology, je pokazal, da so imeli moški, ki so imeli pogosteje spolne odnose, manjše tveganje za srčni napad, neodvisno od erektilne disfunkcije. In čeprav je študija leto pozneje ugotovila, da veliko spolnih dejanj (enkrat ali večkrat na teden) lahko poveča tveganje za možgansko kap in srčni infarkt pri starejših moških, starih od 57 do 85 let, so imele ženske v isti starostni skupini, ki so imele zadovoljive in relativno pogoste spolne odnose, manj možnosti za razvoj hipertenzije, dejavnika tveganja za srčni infarkt in možgansko kap.

VRSTE KONDOMOV

- ekstra ( z velikostjo nimajo nobene povezave): dvakrat močnejši od klasičnih, ponujajo najvarnejšo obliko zaščite na trgu

- ekstra tanki: izboljšajo izkušnjo, saj jih skoraj ni (ob)čutiti

- stimulacijski: povečujejo vzburjenje obeh partnerjev, prav tako tisti z izboklinami, črtami in vdolbinami

- brez okusa ali z okusom jagode, banane, čokolade, vanilje, mete, primernejši za oralno zadovoljevanje

- za nežno ljubljenje izberite z lubrikanti dodatno premazane in ekstra tanke kondome

- za razburljivo »vožnjo« izberite ekstra varne kondome, odporne proti hitrim trenjem; primerni so tudi za začetnike

- za eksperimentiranje izberite kondome s stranskimi trakovi za zategovanje ali tiste z benzokainom (sestavino, ki povzroča kratkotrajno otrplost in preprečuje prezgodnjo ejakulacijo, pred uporabo pa natančno preberite navodila)

ASEKSUALNOST

Alfred Kinsey je v svoji legendarni knjigi Sexual Behavior in the Human Male (leta 1948) poročal, da se je poldrugi odstotek odrasle moške populacije, ki jo je opazoval, opredelilo, da nima socioseksualnih stikov ali reakcij, interesov za spolno dejavnost v smislu partnerstva. V njegovi drugi knjigi Sexual behavior in the Human Female (izšla je leta 1953), je o podobnih izkušnjah govorilo od 5 do 8 odstotkov žensk. Petdeset let po seksualni revoluciji na svetovnem spletu obstaja cel kup spletnih aseksualnih skupnosti, ki povezujejo in izobražujejo ljudi o aseksualnosti in jo definirajo kot spolno usmerjenost, torej danost, ne pa kot izbiro, kot sta denimo deviškost in celibat. In tudi to je v redu.

NAJBOLJ PRILJUBLJENE SPOLNE IGRAČKE

- Vibracijski jajček z brezžičnim daljinskim upravljalnikom, ki ima tudi do 10 vibracijskih različic, lahko upravljate sami ali v družbi, ki je od vas lahko oddaljena tudi do deset metrov.

- Metuljček, majhen, a učinkovit stimulator klitorisa, diskreten, predvsem pa tih in kot tak primeren za kjer koli in kadar koli.

- Zajček z dvema motorčkoma poskrbi za hkratno stimulacijo G-točke in klitorisa, za dvojno zadovoljstvo pa je treba pritisniti samo enkrat.

- Analni vibrator z obročkom za penis je zasnovan za popoln užitek slehernega moškega, saj zagotavlja stimulacijo prostate in presredka hkrati, nameščen erekcijski obroček pa pomaga pri doseganju močnejših in dolgotrajnejših erekcij.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste