Zelo pomembno je, da so ledvični bolniki pozorni na vnos tekočine. Ledvice uravnavajo stalno količino vode, pri bolnikih na dializi pa se velikokrat pojavita hipervolemija in dehidracija, zato bi morali bolniki vedno vnesti vsaj toliko tekočine, kot je izločijo s sečem. V osnovni dieti za dializne bolnike je liter tekočine, ki jo bolniki zaužijejo s hrano, in 200 mililitrov tekočine na dan, ki jo zaužijejo z juhami in neposrednim vnosom. Vsem bolnikom je treba razložiti, da tekočino vsebujejo tudi suha živila, saj anurični bolniki ne smejo popiti več kot pol do en liter tekočine na dan.
Vitamini
Dializni bolniki morajo v prehrano vnašati tudi vodotopne vitamine B, C ter v maščobi topen vitamin D, saj pride ob pomanjkanju do omejitve fosfatov, kalija in izgube vitaminov z dializatom. Vitamin B6 je tako pomemben zaradi izkoristka beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, za uravnoteženo vsebnost natrija in kalija ter uravnoteženo vsebnost vode in sladkorja v telesu. Vitamin C v organizmu opravlja več nalog. Pomemben je v obrambi imunskega sistema proti povzročiteljem bolezni, pa tudi za duševno zdravje, saj spodbuja nastanek hormonov, je antioksidant in v jetrih pomaga odstranjevati strupe.
ZLATO PRAVILO
Ledvični bolniki bi se morali izogibati kajenju ter pitju kave in alkohola. Bodite pozorni na uravnoteženo razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in zdravimi maščobami.
Uravnotežena prehrana
Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije, v prehrani pa naj bodo enostavni in sestavljeni. Zadostiti morajo potrebam po kalorijah za osnovni metabolizem, hojo, gibanje in opravljanje dela. Dializni bolniki naj na dan v telo vnesejo dovolj beljakovin, in sicer 1,2 grama na kilogram idealne telesne teže. Polovico naj bi dobili iz mesa, rib ali mlečnih izdelkov. Dializni bolniki pa ne smejo pozabiti na maščobe, saj so potrebne za absorpcijo v maščobi topnih vitaminov.