ZLATA PRAVILA Ledvični bolniki bi se morali izogibati kajenju ter pitju kave in alkohola. Bodite pozorni na uravnoteženo razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in zdravimi maščobami
Zelo pomembno je, da so ledvični bolniki pozorni na vnos tekočine. Ledvice uravnavajo stalno količino vode, pri bolnikih na dializi pa se velikokrat pojavita hipervolemija in dehidracija, zato bi morali bolniki vedno vnesti vsaj toliko tekočine, kot je izločijo s sečem. V osnovni dieti za dializne bolnike je en liter tekočine, ki jo bolniki zaužijejo v hrani, in 200 mililitrov tekočine na dan, ki jo zaužijejo z juhami in neposrednim vnosom tekočine. Vsem bolnikom je treba razložiti, da tekočino vsebujejo tudi suha živila, saj anurični bolniki ne smejo popiti več kot pol do en liter tekočine na dan.
Vitamini
Dializni bolniki morajo v prehrano vnašati tudi vodotopne vitamine B, C ter v maščobi topen vitamin D, saj do pomanjkanja pride zaradi omejitve fosfatov, kalija in izgube vitaminov z dializatom. Vitamin B6 je tako pomemben zaradi izkoristka beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, za uravnoteženo vsebnost natrija in kalija ter uravnoteženo vsebnost vode in sladkorja v telesu. Vitamin C v organizmu opravlja več nalog, pomemben je v obrambi imunskega sistema proti povzročiteljem bolezni, pa tudi za duševno zdravje, saj spodbuja izgradnjo hormonov, je antioksidant in v jetrih pomaga odstranjevati strupe.
Uravnotežena prehrana
Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije, v prehrani pa naj bodo zastopani enostavni in sestavljeni. Pokriti morajo potrebe po kalorijah za osnovni metabolizem, hojo, gibanje in opravljanje dela. Dializni bolniki naj na dan v telo vnesejo dovolj beljakovin, in sicer 1,2 grama na kilogram idealne telesne teže. Polovica teh naj bi bila iz mesa, rib ali mlečnih izdelkov. Dializni bolniki pa ne smejo pozabiti niti na maščobe, saj so potrebne za absorpcijo v maščobi topnih vitaminov.