V dietah se številni izogibajo ogljikovim hidratom, mnogi jih celo črtajo z jedilnika. A naše telo potrebuje ogljikove hidrate. Paziti moramo le, da izbiramo kakovostne ogljikove hidrate. Govorimo predvsem o polnozrnatih žitih, kot so polnozrnata pšenica, pira, oves ter psevdožita, kot sta proso in ajda. Naj vam povemo, da med zdrave ogljikove hidrate spada tudi krompir, a le če ga pripravimo na zdrav način. Ocvrt krompirček zagotovo ne spada mednje.
Varuje srce
Če ne uživamo dovolj kakovostnih ogljikovih hidratov, težko zaužijemo dovolj vlaknin. Te so sicer tudi v zelenjavi, le v manjših količinah. Vlaknine so nujno pomembne za naše telo, saj varujejo srce in preprečujejo nastanek srčno-žilnih bolezni, prav tako zmanjšujejo tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 ter skrbijo za dobro delovanje prebave in črevesja. Študije potrjujejo tudi, da redno uživanje vlaknin preprečuje pojav raka na debelem črevesu.
Znižajte glikemični indeks
Da bi krompir uživali na zdrav način, ga moramo pravilno kombinirati. Obroke lahko sestavimo tako, da znižamo njegov glikemični indeks. Kombinirajte ga z beljakovinami, zdravimi maščobami, zelenjavo in kisom. Priporočamo vam tudi, da ga kuhate v oblicah, kar je najbolj zdrav način priprave, saj se tako ohrani največ vitaminov in mineralov. Pri takem prehranjevanju ne bo prihajalo do nihanja krvnega sladkorja, po obroku pa posledično ne boste utrujeni. In še ena dobra lastnost omenjenega: po takšnem kombiniranju boste siti tudi za dlje časa, kar vam bo v pomoč pri hujšanju.
Vir vitaminov in mineralov
Sestava se sicer nekoliko razlikuje glede na vrsto krompirja. Običajen bel krompir vsebuje vitamina C in B6, v sladkem krompirju najdemo tudi vitamin A. Krompir vsebuje še številne minerale, kot so kalij, mangan, magnezij in fosfor.
Za vas smo pripravili nekaj okusnih receptov:
Krompirjeva solata z jogurtom in gorčico
Sestavine: 1 kg krompirja, 160 g polnomastnega grškega jogurta, 2 žlici gorčice, nekaj listkov koprca, 1 manjša čebula, sol, poper, kis
Priprava: Krompir operemo in skuhamo do mehkega, nato ga odcedimo, malo ohladimo in olupimo. Narežemo ga na kose in stresemo v skledo. Koprc oplaknemo in drobno sesekljamo. Čebulo prav tako očistimo in drobno sesekljamo ter dodamo v skledo. Dodamo še grški jogurt in gorčico, začinimo s poprom in soljo ter dobro premešamo. Pokusimo in po okusu dodamo še kis. Pripravljeno solato serviramo dobro ohlajeno.
Zapečen krompir s skuto in kislo smetano
Sestavine: 1 kg drobnega krompirja, 400 g skute, 2 jajci, 3 žlice kisle smetane, 2 žlici sesekljanih zelišč, 1 dl mleka, sol, poper, muškatni orešček, maslo
Priprava: Krompir dobro operemo in po potrebi olupimo, nato ga napol skuhamo v osoljeni vodi. Kuhamo ga približno 20 minut oziroma toliko časa, da ga lahko prebodemo z nožem. Medtem v skledo stresemo skuto in jo z vilicami dobro pretlačimo. Dodamo kislo smetano, jajce, sesekljan koprc in prilijemo še nekaj mleka, da nastane gosta zmes. Po okusu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Kuhan krompir stresemo v pekač, ki smo ga namestili z maslom, in prelijemo s pripravljeno zmesjo ter ga pečemo v ogreti pečici 30 minut oziroma toliko časa, da se preliv lepo zlatorjavo zapeče.