Vsak jogurt ima visoko prehransko vrednost. Vsi mlečni izdelki so denimo bogati s kalcijem, toda samo jogurt, ki vsebuje žive bakterijske kulture, učinkuje vsestransko zdravilno.
Dobro je vedeti:
Lactobacillus adicophilus
Živ jogurt, pripravljen s kulturo Lactobacillus adicophilus, spodbuja telesne celice, ki se bojujejo proti škodljivim bakterijam, pa tudi izločanje gama-interferona, snovi s protivirusnim delovanjem.
Živ jogurt ni toplotno obdelan, pripravljen je z gojenjem bakterij v mleku. Še posebej pomembna je kultura Lactobacillus acidophilus. Zato se je na trgovinskih policah pametno ozreti po tako imenovanih probiotičnih izdelkih, z malo maščobe, naravnih ali z dodatkom sadja. Mnogo raziskovalcem je uspelo dokazati, da ima jogurt takšen zdravilni učinek kot antibiotiki, hkrati pa omili stranske učinke le-teh.
Zoper drisko in gripo
Redno uživanje jogurta zmanjša ogroženost z gastroenteritisom in vaginalnimi vnetji. Nekatere vrste bakterij iz jogurta se zoperstavijo bakterijam, ki povzročajo zastrupitve s hrano, okužbe sečnih poti in nekatere oblike čira na želodcu.
Jogurt pospeši okrevanje po driski. V kliničnih poskusih so otroci, ki so okrevali po driski, jedli jogurt. V treh dneh jih je brez antibiotikov okrevalo dvakrat toliko kot v skupini, ki je dobivala samo antibiotike. Jogurt pomaga obnoviti črevesno mikrofloro, kar z drugimi besedami pomeni, da okrepi sposobnost telesa za boj z okužbo in drisko.
Koliko je dovolj
Sto štirideset mililitrov jogurta je dovolj za zadovoljitev dobršnega dela dnevnih potreb po kalciju, v njem pa boste našli tudi veliko vitaminov skupine B. Vendar morate to tekoče zdravilo uživati redno. Bakterijske kulture iz jogurta v črevesju ne preživijo dolgo, zato občasno uživanje jogurta nima takega terapevtskega učinka kot redno uživanje. Za zaščito pred nekaterimi škodljivimi bakterijami, ki so v našem telesu ves čas »na preži«, okužba z njimi pa običajno izbruhne ob padcu odpornosti, pojejte 225 mililitrov jogurta na dan. Najbolje je, če ga zaužijete še isti dan, ko zbolite. Mnogi ljudje, ki ne morejo prebaviti mleka, lahko absorbirajo kalcij iz jogurta.