Kutina

Zlati sadež, ki je tudi zdrav

Z.F.
8. 11. 2017, 21.28
Deli članek:

Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. So zelo aromatične, uporabljajo pa jih tudi v kozmetične namene.

Dreamstime
Uživanje kutin se zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov priporoča tudi v času prehladnih obolenj.

Kutine prepoznamo predvsem po značilni zlato rumeni barvi. Nezreli plodovi imajo dlakavo lupino, medtem ko so zreli na otip podobni hruški. Surove kutine tako ne veljajo za preveč užitne, vendar to še ne pomeni, da so neuporabne. Postavite jih v predsobo ali v omaro, morda v avtomobil, in tako poskrbite za prijeten vonj. Nič ne de, če se bo kutina nekoliko zgubala in posušila, to je le dokaz, da je postala zrela.

DIŠEČA KUTINOVA MARMELADA

Za pripravo 15 štiridecilitrskih kozarčkov omamno dišeče marmelade potrebujemo: 2,5 kg jabolk, 7 kutin, 1,5 kg sladkorja, 1 l vode, 2 limoni, 3 zavoje vaniljevega sladkorja, klinčke in cimet v prahu, 1,5 dcl ruma. Priprava: jabolka in kutine operemo in narežemo na drobne rezine ali naribamo. Damo jih v večji lonec, dodamo vodo in zavremo. Pustimo, da vre dobre pol ure, medtem večkrat premešamo. Nato jabolka in kutine pretlačimo ter med mešanjem dodamo sladkor. Dobro mešamo in počasi dodajamo še preostale sestavine. Kuhamo še dobrih 30 minut oziroma do želene gostote. Nato marmelado še vročo prelijemo v sterilizirane kozarčke in te zavijemo v odejo, kjer naj se marmelada počasi hladi. Odlična je na kruhu, postrežete jo lahko ob divjačini ali drugem mesu, uporabite kot nadev za biskvite in torte.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

NEBEŠKO DOBRE POLNJENE KUTINE

Za pripravo te odlične sladice ne potrebujemo ogromno časa, gostje pa bodo navdušeni. Sestavine: toliko kutin, kolikor je gostov, oreščki, maslo, sladkor, smetana, med, cimet in klinčki.

Kutine dobro operemo. Z nožem izdolbemo sredico, pri tem pa pazimo, da ne preluknjamo dna kutine. V sredico nasujemo zdrobljene oreščke, ki smo jih premešali z žlico sladkorja ter nekaj cimeta in klinčkov v prahu. Mešanico medu in masla do vrha nalijemo v kutine. Damo jih v pečico, ogreto na 180 stopinj, ter pečemo dobre pol ure. Nekoliko ohladimo in okrasimo s smetano.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025