Vitamin D se tvori s sončnimi žarki med 11. in 15. uro popoldne, ko pogosto nimamo časa za zunanje aktivnosti, ker smo v službi ali šoli, ker pripravljamo kosilo ali iz katerega drugega razloga. V jesenskem in zimskem času nam jo še dodatno zagode slabo vreme, ki nam prepreči lovljenje sončnih žarkov, tudi če bi to želeli.
Manjše količine tega vitamina sicer dobimo z uživanjem določene hrane (predvsem zelene zelenjave), vendar raziskave kažejo, da ga tako ne dobimo dovolj. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči rahitis, osteoporozo, zlome kosti in marsikatere druge zdravstvene zaplete, ki si jih gotovo ne želimo nakopati. Da bi se temu izognili, se priporoča njegovo dodajanje k prehrani. Največ ga vsebujejo mastne ribe, ribje olje, jetra in jajčni rumenjak. Rastlinska živila vsebujejo zelo majhne ali nične količine vitamina D. Seveda lahko po vitaminu D posežemo tudi v obliki prehranskega dodatka, a bodimo pri tem previdni, dosledno upoštevajmo dnevno priporočeno količino zaužitega vitamina.