Zdravje

Slovenski grešniki med mesarji - kar nekaj jih je

STA/M.J.
1. 7. 2015, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek meni, da bi bilo dobro, če bi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin javno objavila seznam mesnic in razsekovalnic, v katerih so inšpektorji ugotovili nepravilnosti pri sledljivosti in informiranju potrošnikov. Podobne težave se pojavljajo pri češnjah in jagodah, pravi.

arhiv Svet24

Uprava za varno hrano je med aprilom in majem izvedla poseben nadzor nad označevanjem in sledljivostjo prašičjega in perutninskega mesa v obratih za razsek mesa in v mesnicah. Skupaj so izvedli 113 pregledov, v 60 primerih pa so ugotovili kršitve zakonodaje. Za javno objavo kršiteljev se za razliko od podobnega nadzora v pekarnah in gostinskih obratih niso odločili, saj jih je večina pomanjkljivosti že odpravila.

Podgoršek je na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni predstavitvi dela v prvih štirih mesecih mandata, pojasnil, da so ga po imenovanju za varuha prav mesarji oz. mesnopredelovalna podjetja opozarjala na nepoštenosti in anomalije, ki so jih ugotovili tudi inšpektorji uprave za varno hrano.

A te kršitve niso v pristojnosti prehranskega varuha. "Varuh je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, sledljivost in kakovost pa presegata moj fokus," je pojasnil. Z vodstvom uprave za varno hrano se je sicer že srečal in o tem odkrito pogovarjal, saj se tovrstne težave ne pojavljajo le pri mesu, ampak tudi pri češnjah in jagodah, je dejal.

Podgorška zato veseli, da je prišlo do omenjenega pregleda in do javne obljube, da bodo inšpektorji s pregledi nadaljevali. Kazni so namreč tako majhne, da imajo kršitelji, tudi če jih enkrat kaznujejo, vseeno dobiček. "Morda bi bilo smiselno razmišljati o bolj vzgojnih kaznih, da se res vprašaš, ali se izplača to početi," je dejal.

Meni, da bi lahko uprava za varno hrano podatke o 'mesnih grešnikih' tudi javno objavila. "Varuh lahko govori o sumu, medtem ko imata uprava in agencija za varstvo konkurence aparat, s pomočjo katerega lahko nedvoumno dokažeta, da se nekaj dogaja. Te stvari bi bilo dobro objaviti, ker lahko za temi informacijami stojijo 100-odstotno," je dejal.

Podgoršek nasprotuje zavajanju potrošnikov. "Nimam težav, če prodajamo tudi tuje izdelke na policah, a bodimo pošteni do potrošnikov in to povejmo, potrošnik pa se bo potem sam odločil, ali bo kupil poljsko ali slovensko meso," je dejal.

Večji po njegovem mnenju nimajo težav s tem, največji problem z mesom pa se bo njegovem mnenju verjetno pojavlja pri tistih mesarjih, ki poslujejo samo prek sistema javnih naročil, njihovih izdelkov pa na trgovskih policah niti ne vidimo. "Takšno meso jedo naši otroci, ostareli, bolniki," je opozoril.

Podgoršek sicer meni, da pristojne službe v Sloveniji delujejo kar zgledno in da so potrošniki kar varni, ko kupujejo hrano. Ob tem jih je opozoril, da morajo tudi sami spremljati deklaracije in preverjati blago. Sledljivost se po njegovem mnenju sicer največkrat izgubi pri dobaviteljih.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste