Uprava za varno hrano je med aprilom in majem izvedla poseben nadzor nad označevanjem in sledljivostjo prašičjega in perutninskega mesa v obratih za razsek mesa in v mesnicah. Skupaj so izvedli 113 pregledov, v 60 primerih pa so ugotovili kršitve zakonodaje. Za javno objavo kršiteljev se za razliko od podobnega nadzora v pekarnah in gostinskih obratih niso odločili, saj jih je večina pomanjkljivosti že odpravila.
Podgoršek je na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni predstavitvi dela v prvih štirih mesecih mandata, pojasnil, da so ga po imenovanju za varuha prav mesarji oz. mesnopredelovalna podjetja opozarjala na nepoštenosti in anomalije, ki so jih ugotovili tudi inšpektorji uprave za varno hrano.
A te kršitve niso v pristojnosti prehranskega varuha. "Varuh je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, sledljivost in kakovost pa presegata moj fokus," je pojasnil. Z vodstvom uprave za varno hrano se je sicer že srečal in o tem odkrito pogovarjal, saj se tovrstne težave ne pojavljajo le pri mesu, ampak tudi pri češnjah in jagodah, je dejal.
Podgorška zato veseli, da je prišlo do omenjenega pregleda in do javne obljube, da bodo inšpektorji s pregledi nadaljevali. Kazni so namreč tako majhne, da imajo kršitelji, tudi če jih enkrat kaznujejo, vseeno dobiček. "Morda bi bilo smiselno razmišljati o bolj vzgojnih kaznih, da se res vprašaš, ali se izplača to početi," je dejal.
Meni, da bi lahko uprava za varno hrano podatke o 'mesnih grešnikih' tudi javno objavila. "Varuh lahko govori o sumu, medtem ko imata uprava in agencija za varstvo konkurence aparat, s pomočjo katerega lahko nedvoumno dokažeta, da se nekaj dogaja. Te stvari bi bilo dobro objaviti, ker lahko za temi informacijami stojijo 100-odstotno," je dejal.
Podgoršek nasprotuje zavajanju potrošnikov. "Nimam težav, če prodajamo tudi tuje izdelke na policah, a bodimo pošteni do potrošnikov in to povejmo, potrošnik pa se bo potem sam odločil, ali bo kupil poljsko ali slovensko meso," je dejal.
Večji po njegovem mnenju nimajo težav s tem, največji problem z mesom pa se bo njegovem mnenju verjetno pojavlja pri tistih mesarjih, ki poslujejo samo prek sistema javnih naročil, njihovih izdelkov pa na trgovskih policah niti ne vidimo. "Takšno meso jedo naši otroci, ostareli, bolniki," je opozoril.
Podgoršek sicer meni, da pristojne službe v Sloveniji delujejo kar zgledno in da so potrošniki kar varni, ko kupujejo hrano. Ob tem jih je opozoril, da morajo tudi sami spremljati deklaracije in preverjati blago. Sledljivost se po njegovem mnenju sicer največkrat izgubi pri dobaviteljih.