Zdravje

Astma pri otrocih

sj
25. 6. 2015, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kitajska zdravnica dr. Lu Li tokrat svetuje pri težavah, ki jih ima 12-letnik zaradi astme.

Spoštovana dr. Lu Li!

Imam 12 let starega sina, ki je astmatik. Že dolgo ima težave pri dihanju, v zadnjih dveh letih pa se je stanje še poslabšalo. Je zelo igriv otrok, vendar je zadihan že takoj, ko začne tekati. Ima tudi težave s čezmerno težo (mogoče 5 do 7 kilogramov preveč), vendar se prehranjuje zdravo, sladkarij ne poje veliko, rad ima predvsem sadje, tudi mlečne izdelke.

Ne znamo si pojasniti, od kod prevelika teža glede na prehranjevanje. Obrokov ima 4 do 5 manjših čez dan. Blato odvaja redno, vsakodnevno. Imate kakšen nasvet v boju proti astmi? Občasno mora uporabiti tudi inhalator, zahodna zdravila.

Hvala za odgovor.

Mateja

dr. Li Lu: V tradicionalni kitajski medicini pravimo, da gre pri vašem sinu za šibkost osrednjega čija oz. energije.

Osrednji či telesa se hrani in krepi prek vranice in pljuč. Vranica, ki proizvaja energijo za telo, jo hkrati potisne navzgor do pljuč, nato pljuča prevzamejo funkcijo razprševanja. Kadar je osrednji či telesa oslabljen, vpliva to na oba omenjena organa in na splošno imunsko odpornost. Telo veliko laže doletijo prehladi in druga obolenja, kažejo se lahko razne kožne težave in alergije ter vse bolezni dihal (predvsem astme, bronhitisi, sinusitis, seneni nahod …), sinusov itd.

Zaradi oslabljenega osrednjega čija se telo hitreje utrudi, od tod občutek utrujenosti, zaspanosti, dremavosti čez dan ali po zaužitem obroku. Ko se osrednji či okrepi, se sčasoma dvigne tudi obrambni ali wei či, ki skrbi, da zunanji patogeni oz. škodljivi vplivi ne prodrejo tako zlahka v naše telo. Izboljšajo se tudi fiziološke funkcije pljuč in sčasoma lahko astma izzveni.

Pri otrocih se izboljšave pokažejo veliko prej kot pri odraslih, saj so že v osnovi meridijani (energijski kanali) bolj odprti in so tako dovzetnejši za terapije.

Vsekakor bi svetovala zeliščno formulo middle form (bu zhong yi qi), ki krepi osrednji či, in tudi zelišče astragalus ali grahovec, kot ga radi imenujemo pri nas. Je rumene barve in sladkastega okusa, kar ustreza vranici.

Čeprav se sin hitro zadiha pri športni aktivnosti, priporočam, da se vseeno veliko giba. Gibanje pomeni tudi miren sprehod, dolg približno eno uro, sčasoma priporočam, da tudi začne teči. Šele tako se bodo pljuča lahko okrepila.

Vsak dan mu doma s pritiski stimulirajte točki GB20 (fengchi) na vratnem predelu in LI4 (hegu) na roki pri palcu. Za krepitev osrednjega in vraničnega čija priporočam tudi uporabo mokse na predelu od popka do sramne kosti, kjer poteka eden izmed najpomembnejših jin meridijanov telesa. Z ogrevanjem tega predela pospešite cirkulacijo znotraj organov, tako se ti okrepijo in posledično prevzamejo nazaj svoje fiziološke funkcije, ki so bile zaradi izčrpanosti omejene.

Zelo priporočam tudi tapkanje na predelu ključnice, vsaka stran po pet minut, lahko tudi večkrat na dan. Na tem mestu leži veliko akupunkturnih točk, meridijanov oz. kolateral, s čimer spet spodbudite cirkulacijo krvi in čija ter hkrati stimulirate organe. Zelo so primerni tudi posebni zeliščni obliži, ki pa se nanašajo na točno določene dneve v poletnih mesecih na točno določenih akupunkturnih točkah. Temu pravimo tudi zdravljenje v »pasjih dnevih«. V teh posebnih dnevih se zdravijo predvsem kronične bolezni in težave ter vse težave, povezane s pljuči, vranico in ledvicami.

Več o tem si lahko preberete tudi na naši spletni strani www.daotkm.si. Oglasita se s sinom na pregledu v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani, kjer vam bom lahko svetovala še več o metodah samozdravljenja. Akupunktura pri tej starosti ni toliko primerna.

Sami lahko naredite zelo veliko, le pustite, da vam izkušen zdravnik TKM razloži način in potek samozdravljenja. Veliko se lahko naredi že samo s prehrano oz. uživanjem določenih živil, ki so primerna za vranico, pljuča in ostale organe, z moksibustijo in predvsem zeliščnimi pripravki.

Želim vam vse dobro!

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste