Zdravje

S TKM nad težave z želodcem

sj
23. 5. 2015, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tokrat dr. Lu Li svetuje mamici, ki ima težave zaradi pekoče bolečine v želodcu.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 35 let in sem polno zaposlena mamica enega otroka. Že dobro leto imam občasne težave z želodcem. Zdravnika še nisem obiskala.

Pekoča bolečina v želodcu se začne nenadoma, je zelo intenzivna, vendar po približno 20 minutah preneha. Velikokrat se mi pojavi zelo zgodaj zjutraj, preden vstanem, in se zaradi bolečine prebudim. Občutek je, kot da se neka pekoča tekočina dviga vse prek želodca navzgor. To mi povzroči nekakšen krč. Nato čez nekaj minut preneha in težava tudi kakšen mesec ne pojavi.

Je to le povišana želodčna kislina? Sama sem težavo začela povezovati s stresom in utrujenostjo, saj je služba zelo odgovorna, hkrati imam doma majhnega otroka in je časa za počitek bolj malo. Skušam jesti čim bolj pestro in uravnoteženo prehrano, včasih pa mi vendarle ne uspe. Pijem kavo, nekje 3 zelo majhne skodelice na dan, z mlekom. Športno sem bila včasih kar aktivna, zdaj le med vikendi. Spim kar dobro, včasih težko zaspim. Menstruacijski ciklus je urejen. Zahvaljujem se vam za nasvet.

Lepo vas pozdravljam, Tina

Spoštovana Tina!

Dobro bi bilo, da se naročite pri zdravniku za pregled, ultrazvok želodca ali gastroskopijo. Sama menim, da vaših težav ne povzroča povišana kislina, temveč gre po vsej verjetnosti za gastritis, torej vnetje želodčne sluznice.

Po tradicionalni kitajski medicini moramo izpostaviti štiri glavne organe, ki v vašem primeru povzročajo težave, to je vranica z želodcem ter jetra in črevesje. Vranica pomaga želodcu pri presnovi, saj obsorbira hranilne snovi prek zaužite hrane, medtem ko jetra s svojo funkcijo proizvajanja krvi skrbijo, da so vsi notranji organi dobro prekrvavljeni. S tem organi pridobijo moč in lahko v polni meri opravljajo svoje fiziološke funkcije.

Predvsem poskrbite za čim bolj redno prehranjevanje, ki naj bo petkrat na dan z manjšimi obroki. Želodcu in vranici zelo prija toplo riževo mleko (ali napitek), ki vam ga priporočam že zjutraj, približno 15 minut za tem, ko vstanete. Lahko dodate še žličko medu. Rižev napitek z medom je priporočljiv tudi zvečer pred spanjem.

Želodcu lahko pomagate tudi z živili, ki dvigujejo vranični či, saj z želodcem tvorita organski par in medsebojno sodelujeta. Uživajte proseno kašo, kitajske dateljne, astragalus, med, svetlobni koren (shan yao). Izogibajte se hladnim živilom, predvsem iz hladilnika.

Mogoče je dobro, da si mesec dni pripravljate samo tople obroke, iz sadja si naredite kompot ali sveže stisnjen sok, vendar ne na prazen želodec.

Znana kitajska zeliščna formula, ki je zelo primerna za vas, je cypermon form (xiang sha yang wei). Ta harmonizira želodec in ogreva osrednji trojni grelec. Tudi kardamom je odlično zelišče in tudi formula toosendan (jin ling zi) zdravi težave z želodcem, predvsem gastritis.

Pomagate si lahko tudi z mokso, ogrevanjem akupunkturnih točk z divjim pelinom v obliki cigare. Vsak dan si pet minut ogrevajte točko ST36 ali zusanli (meridijan želodca) in točko LR3 ali taichong (meridijan jeter). Točki tudi večkrat na dan stimulirajte s prsti.

Kot ste ugotovili že sami, je stres velik zaviralec pretoka energije in krvi po telesu. Krči jetra in povzroča notranji ogenj, izčrpanost, nemirnost, nespečnost, glavobole in velikokrat težave z želodcem. Vsak dan si vzemite 45 minut časa le zase in se čim več gibajte. Pojdite na sprehod (brez otrok), izvajajte kitajsko jogo (dao yin) ali druge sprostitvene in raztezne vaje (qigong, taiji quan). V roke vzemite tudi knjigo Či samomasaža avtorja Mantaka Chie, v kateri se boste seznanili s pomembnimi akupunkturnimi točkami in metodami za samozdravljenje in sproščanje. Toplo vas vabim tudi v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani na celovit diagnostični pregled in podrobnejše svetovanje.

Vse dobro vam želim!