Zdravje

Nadomestki za moko z glutenom

Maša Rener
23. 5. 2015, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Je življenje brez glutena tudi za vas postala nuja ali se morda samo spogledujete z bolj zdravim načinom prehranjevanja? Za vas smo pripravili seznam različnih vrst moke, s katerimi lahko nadomestite pšenično.

Thinkstock

Ajdova moka

Uporaba: za palačinke, torte, sladice.

Okus: močan, poln in trpek, ki se ga je treba navaditi.

Vsebuje: več rastlinskih vlaknin, več proteinov (vključno z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih človeško telo ne more ustvariti). Bogata je z minerali, zlasti magnezijem in bakrom, in vsebuje veliko flavonoidov, ki ščitijo celice pred poškodbami, vnetji … Svetla ajdova moka ima več škroba in je primernejša za zahtevnejše ajdove jedi, temna ajdova moka pa vsebuje več beljakovin in mineralnih snovi. Najboljša je sveže mleta.

Amarantova (ali ščirova) moka

Uporaba: za pecivo, kruh, testenine, kašo.

Okus: nenavadno sladek po lešnikih in oreščkih.

Vsebuje: približno 19 odstotkov beljakovin, 5,6 odstotka vlaknin in 6 odstotkov maščob v obliki esencialnih olj ter veliko železa, magnezija in kalcija. Beljakovine vsebujejo aminokislini lizin in metionin, ki sta v rastlinskem svetu redki.

Več vas čaka v najnovejši Lepi&Zdravi.