Ajdova moka
Uporaba: za palačinke, torte, sladice.
Okus: močan, poln in trpek, ki se ga je treba navaditi.
Vsebuje: več rastlinskih vlaknin, več proteinov (vključno z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih človeško telo ne more ustvariti). Bogata je z minerali, zlasti magnezijem in bakrom, in vsebuje veliko flavonoidov, ki ščitijo celice pred poškodbami, vnetji … Svetla ajdova moka ima več škroba in je primernejša za zahtevnejše ajdove jedi, temna ajdova moka pa vsebuje več beljakovin in mineralnih snovi. Najboljša je sveže mleta.
Amarantova (ali ščirova) moka
Uporaba: za pecivo, kruh, testenine, kašo.
Okus: nenavadno sladek po lešnikih in oreščkih.
Vsebuje: približno 19 odstotkov beljakovin, 5,6 odstotka vlaknin in 6 odstotkov maščob v obliki esencialnih olj ter veliko železa, magnezija in kalcija. Beljakovine vsebujejo aminokislini lizin in metionin, ki sta v rastlinskem svetu redki.
Več vas čaka v najnovejši Lepi&Zdravi.