Zdravje

Nadomestki za moko z glutenom

Maša Rener
23. 5. 2015, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Je življenje brez glutena tudi za vas postala nuja ali se morda samo spogledujete z bolj zdravim načinom prehranjevanja? Za vas smo pripravili seznam različnih vrst moke, s katerimi lahko nadomestite pšenično.

Thinkstock

Ajdova moka

Uporaba: za palačinke, torte, sladice.

Okus: močan, poln in trpek, ki se ga je treba navaditi.

Vsebuje: več rastlinskih vlaknin, več proteinov (vključno z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih človeško telo ne more ustvariti). Bogata je z minerali, zlasti magnezijem in bakrom, in vsebuje veliko flavonoidov, ki ščitijo celice pred poškodbami, vnetji … Svetla ajdova moka ima več škroba in je primernejša za zahtevnejše ajdove jedi, temna ajdova moka pa vsebuje več beljakovin in mineralnih snovi. Najboljša je sveže mleta.

zenska s hranilnikom

Zanimivosti

Ti ugodni izdelki so si prislužili znak “ODLIČNA KAKOVOST”

Amarantova (ali ščirova) moka

Uporaba: za pecivo, kruh, testenine, kašo.

Okus: nenavadno sladek po lešnikih in oreščkih.

Vsebuje: približno 19 odstotkov beljakovin, 5,6 odstotka vlaknin in 6 odstotkov maščob v obliki esencialnih olj ter veliko železa, magnezija in kalcija. Beljakovine vsebujejo aminokislini lizin in metionin, ki sta v rastlinskem svetu redki.

Več vas čaka v najnovejši Lepi&Zdravi.