Borovničeva torta iz kvašenih palačink
Sestavine: 5 decilitrov mlačnega mleka, 2 jajci, žlica olja, ½ žličke soli, 2 žlici sladkorja, 25 dekagramov moke, ščepec pecilnega praška, ½ kocke svežega kvasa, kokosova maščoba za pečenje, 4 decilitri sladke smetane za stepanje, 100 gramov jedilne čokolade, 2 žlici sladkorja v prahu, 160 gramov svežih ali zmrznjenih borovnic, 60 gramov masla, 2 žlici rjavega sladkorja
Najprej pripravite čokoladno kremo. Sladko smetano postavite na rahel ogenj in vanjo strite na koščke nadrobljeno čokolado in sladkor v prahu. Mešajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi, nato jo odstavite z ognja. Ko se zmes ohladi, jo postavite v hladilnik za vsaj tri ure. Ohlajeno smetano s čokolado stepite kot običajno sladko smetano.
Nato pripravite kvašene palačinke. V posodo dajte jajci in sladkor ter zmes gladko umešajte. Dobro presejano moko s pecilnim praškom, soljo, oljem in mlekom dobro stepite z električnim mešalnikom. V maso nadrobite kvas in ponovno stepite. Pustite na sobni temperaturi približno dvajset minut, da začne masa vzhajati. V ponvi razpustite košček kokosove maščobe. Testo še enkrat gladko razmešajte, potem pa ga z zajemalko nalijte v ponev. Ker je masa gostejša, se bo težje razlivala po ponvi, palačinke pa bodo debelejše od običajnih, zato jih pecite nekoliko dlje.
Za borovničev preliv dajte v ponev maslo in ga raztopite. Dodajte rjavi sladkor in mešajte, dokler sladkor ne karamelizira. Dodajte sveže ali odtaljene borovnice ter mešajte še približno pet minut. Nato odstavite z ognja. Palačinke namažite s čokoladno kremo in nalagajte palačinko na palačinko. Po zadnji palačinki prelijte borovničev preliv in torto za eno uro postavite na hladno.