Zdravje

Ajdovščina dobila nov center za tretje življenjsko obdobje

STA/M.J.
19. 7. 2014, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ajdovski upokojenci v začetku meseca dobili namenske prostore za delovanje in ustvarjanje. Na mestu nekdanjega nevarnega objekta, ki je še pred dobrim letom grozil, da se bo podrl, je nastala nova stavba, kamor so svoje dejavnosti preselili aktivni domači upokojenci. V stavbi bo dovolj prostora tudi za humanitarno organizacijo Rdeči križ.

Thinkstock
Projekt se je začel uresničevati na pobudo in prošnjo ajdovskih društev, ki združujejo upokojence. Prvo idejno zasnovo prenove objekta je prispevala arhitektka Marica Žen Brecelj iz oddelka za okolje in prostor Občine Ajdovščina, avtorica nadaljnjih projektov pa je arhitektka Urška Mužina Rodman.
Novogradnja ohranja vse pomembne atribute preteklih časov - to je bil tudi pogoj Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je izdalo dovoljenje za rušenje stare stavbe. Snovalci so na zanimiv način uporabili tudi detajle starega objekta, v notranjosti so ostali kamniti oboki vrat v pritličju, tlak iz stare stavbe pa je umeščen na območje novega trga sredi ozkih ajdovskih mestnih ulic. Projekt je zasnovan tako, da ohranja urbanistično zasnovo starega mestnega jedra.

Tloris novogradnje je nekoliko manjši od prejšnje stavbe, tako so ajdovske "gase" dobile nekaj več javnih površin. Novonastali majhen trg za objektom krasi obnovljen vodnjak, ki se je prej nahajal v notranjosti stare stavbe. V pritličju objekta so ob veliki vhodni avli še dvorana, razstavno-prodajni prostori in servisni prostori. V nadstropju so tri pisarne in tri učilnice. V mansardi pa so ob strojnih inštalacijah in večji shrambi še pisarne in atelje za različne ustvarjalne delavnosti. Objekt je prilagojen gibalno oviranim, ima dvigalo in primerno urejene sanitarije.

Vrednost gradbenih del je znašala 656.000 evrov, denar za investicijo sta polovično zagotovila Občina Ajdovščina in ministrstvo za gospodarstvo iz nepovratnih sredstev. V novem Centru za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina se bodo srečevali aktivni upokojenci, ki bodo v njem imeli možnost uresničevati svoje želje po vsakovrstnem ustvarjanju in izpopolnjevanju svojega znanja. Hkrati pa bo center namenjen tudi medgeneracijskemu povezovanju in izmenjavi izkušenj, s poudarkom na ohranjanju običajev in dediščine, tu bodo lahko potekala razna izobraževanja in kulturne prireditve za širšo javnost.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste