Glede na to priporočajo zlasti sezonsko sadje in zelenjavo. Še vedno ne užijemo dovolj sadja in zelenjave, čeprav bi morala biti na mizi vsak dan, po možnosti ob vsakem obroku, opozarja Gregorič. Dnevno naj bi zaužili 450 gramov sadja in zelenjave.
Izgubljeno tekočino moramo nadomeščati
Otroci naj bi dnevno zaužili od enega do 1,5 litra vode, povprečno aktivni odrasli pa 2,5 litra vode, od tega 0,8 do enega litra s hrano. Potreba po zaužiti tekočini se poveča v vročem okolju in s fizično aktivnostjo, pri čemer ne smemo pozabiti na obvezno nadomeščanje soli in glukoze. Prvi simptomi izsušenosti so zmanjšana zbranost, pozornost in slabše spominske funkcije. V vročih dneh je treba nadomeščati izgubljeno tekočino v manjših odmerkih preko celega dneva, tako v času obroka kot med obroki. Dehidracija lahka vpliva na krvni tlak, krvni obtok, prebavo in delovanje ledvic. Z uravnavanjem količine telesnih tekočin uravnavamo tudi telesno temperaturo. Tako denimo ob visokih temperaturah s potenjem znižujemo telesno temperaturo. Ob nezadostnem vnosu tekočin v telo se zmanjša volumen krvi, to pa zmanjša oskrbo tkiv s kisikom in hranili. Občutek žeje se pojavi šele, ko v telesu nastane približno enoodstotna izsušitev.
V Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da za žejo ne pijemo pravega čaja, kave, alkohola in energijskih pijač. Kofein in alkohol namreč delujeta kot blaga diuretika, kar pomeni, da pospešita izločanje vode iz telesa. Prav tako za odžejanje ne priporočajo pitja sladkih pijač. Jejmo manj kalorična živila in lahko prebavljivo hrano Energijsko bogata hrana z veliko maščob in sladkorjev v poletnih mesecih po Gregoričevem navajanju ni priporočljiva izbira, ker pretirano obremeni presnovo. Po obilnih obrokih težje prenašamo vročino, energijsko gosta hrana pa vsebuje preveč kalorij in je tudi sicer nepriporočljiva. Priporoča manj kalorična živila z velikim deležem vode in vlaknin ter lahko prebavljiva živila, kot so ribe, belo meso, riž, testenine, polnozrnati izdelki in čim več raznovrstnih solat. Meso z večjim deležem maščobe, mesne izdelke in jajčne jedi pa uživajmo le v zmernih količinah.