Indikatorske rastline

Ali rast vaših posevkov ne zadovoljuje pričakovanj?

Mare Koren
7. 7. 2024, 10.29
Deli članek:

Vrtičkarji pogosto opažajo, da na nekem delu vrta določene vrste zelenjave uspevajo bolje kot druge. Podobno je na zeliščnem in rožnem vrtu, prav tako v sadovnjaku. Zakaj? Predvsem zaradi kakovosti tal, kakšna so tla, pa lahko precej hitro ugotovimo po plevelu, ki raste na vrtu.

Dreamstime
Trda in zbita tla je treba čim pogosteje prekopavati, da omogočimo izmenjavo plinov.

Pleveli so pravzaprav odlični pokazatelji kakovosti in kislosti zemlje ter nam lahko pomagajo oceniti tako imenovano reakcijo tal. Od te je odvisno, kako bodo gojene rastline uspevale in kakšen bo pridelek. Pogosto za slab pridelek krivimo premalo gnojenja, a je po navadi večja težava neprimerna pH-vrednost zemlje.

Kaj pomeni kislost tal

Nekatere rastline obožujejo bolj kisla, spet druge bolj bazična tla. Zato je še kako pomembno, kam smo kaj posadili in kakšna bo ta rast v nadaljevanju. Da bi ugotovili kakovost zemlje, je treba opraviti kemijsko analizo, pri kateri določimo tudi pH. Večina rastlin uspeva v zemlji s pH-vrednostjo okoli 6,5, to je nevtralni pH. Če je ta manjši od 6,5, govorimo o kisli, pri višjih vrednostih pa o bazični zemlji. Če želimo, da je zemlja primerna za skoraj večino posevkov, se je dobro čim bolj približati nevtralni reakciji tal, saj so v takih tleh skoraj vsa hranila dostopna večini rastlin.

Indikatorske rastline

Indikatorske rastline so tiste, ki jim določeno območje pH-vrednosti bolj ustreza, zato lahko na podlagi njihove rasti predvidimo kakovost tal. Rastline, ki rastejo na zelo kislih tleh, so rušnata masnica, mehka medena trava, jesensko vresje in razni šaši. Na manj kislih tleh najdemo navadno pasjo travo in ptičjo grašico, medtem ko na nevtralnih do bazičnih rastiščih prevladujeta pokončna stoklasa in srpasta meteljka. A naj povemo tudi, da ni nujno, da indikatorske rastline podajo natančne podatke o zemlji, saj so zeli izredno prilagodljive in hitro zapolnijo prazna mesta v naravnem okolju. Seveda so mogoče vse možne kombinacije med naštetimi skupinami, zato je pomembno, da znamo opazovati vrt in okolico ter iz plevelov na vrtu razpoznati morebitne težave. Ko ugotovite težavo, je namreč rešitev preprosta. Kisla tla bo treba apniti, da pH-vrednost zvišate na nevtralno raven, pri čemer so hranila gojenim rastlinam dostopnejša. Če imamo tla s trdo skorjo, je potrebno večkratno pletje in plitvo okopavanje, da tla prezračimo in omogočimo izmenjave plinov. Taka tla je dobro tudi zastirati, da niso ves čas izpostavljena vremenskim vplivom, kot so sončna pripeka ali pogoste padavine.

Kisla tla

Rastline, ki uspevajo v kislih tleh, so še razne škrbinke, dresen, jagode, širokolistni trpotec, glavinec ...

Alkalna tla

V alkalnih tleh rade rastejo predvsem metlika, prava kamilica in draguša, ki je pogosto tudi pokazatelj suhih tal.

Mokra, slabo prepustna tla
Da so tla slabo prepustna, nam pokažejo naslednje indikatorske rastline: razni šaši, dresen, konjska griva, kislica, različni mahovi (ti so pogosti tudi pri kislih tleh), zlatica, vodenka.

Težka in zbita tla
Rastline, ki z rastjo nakazujejo, da gre za težka in zbita tla, so pogosto divji česen, regrat, zlatica, širokolistni trpotec, zvezdica ... 

Estrada

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

brad-pitt, igralec
Z mlajšimi omejeno

Brad Pitt nima praktično nobenega stika s svojimi odraslimi otroki

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča