Kuhinjske deske za rezanje so zagotovo bolj uporabne in funkcionalne, kot si predstavljamo. Na njih režemo, lomimo, mariniramo, zvijamo, pripravljamo, serviramo in še bi lahko naštevali. Služijo pripravi hrane, zato je pomembno, da kadar na njih pripravljamo hrano, ne drsijo in omogočajo dober, lep rez, ne vsebujejo škodljivih snovi in so iz materiala, ki ne škoduje nožem. Tanjše deske so cenovno dostopne, zato jih zavržemo, ko se zvijejo ali napokajo. Drugače pa je pri kakovostnejših in debelejših deskah, pri katerih cena ni zanemarljiva. Zato je pomembno, da jih ustrezno negujemo. Le tako bodo dolgo služile.
Čiščenje lesenih desk
Še zmeraj velja preprosto pravilo. Čistimo jo redno, po vsaki uporabi z vročo vodo in nekaj sredstva za pomivanje posode. Sproti odstranjujemo morebitne zasušene ostanke hrane ter tekočino. Zmeraj jo operemo in očistimo na obeh straneh, tudi na tisti, ki je nismo uporabljali, in na robovih. Tako se bodo lesena vlakna enakomerno namočila z vseh strani, kar bo preprečilo zvijanje in pokanje. Temeljito čiščenje oziroma dezinfekcija kuhinjske deske je odvisna od tega, kako pogosto jo uporabljate. Če jo uporabljate vsak dan, se čiščenje priporoča vsaj enkrat na mesec. Deske nikar ne dajajte v pomivalni stroj, sicer se boste od nje hitro poslovili. Za dezinfekcijo desko najprej dobro operite z vročo vodo, nato pa po njej potresite sol in jo zdrgnite z limono. Pustite učinkovati vsaj 20 minut, nato pa operite z obilico vode.
Neprijetne vonjave
Kadar na deski pripravljamo ribe ali živila z močnim vonjem, se vonj hitro vpije v les, ki pa se ob slabem čiščenju vpije v naslednje živilo, ki ga bomo pripravljali na deski. Neprijeten vonj bomo najlažje odstranili z alkoholnim kisom ali limoninim sokom. Preden se lotite čiščenja, desko popršite s kisom ali natrite z limono, pustite nekaj minut, nato pa operite z obilico vroče vode. Uporabite lahko tudi sodo bikarbono, ki jo prelijete s kisom, a v tem primeru ne čakajte predolgo, saj lahko reakcija kisline in baze poškoduje lesena vlakna.
Ne pozabite na oljenje
Gre za precej novo navodilo strokovnjakov in priznati je treba, da se v »starih praksah« o tem ni dosti govorilo. Pa vendar dobro naoljene deske odbijajo tekočino in so odpornejše proti madežem, pa tudi vsrkavanju vonjav hrane, ki jo pripravljamo. Olje prav tako preprečuje nastanek razpok in zapolni mikrorazpoke, v katerih se običajno razmnožujejo bakterije. Oljenje poleg daljšanja uporabe lesene deske skrbi tudi za higiensko neoporečnost. Katero olje uporabiti? Strokovnjaki priporočajo uporabo mineralnih olj, ki so dovoljena v prehrani. Danes na tržišču najdete številne izdelke, ki so primerni zlasti za oljenje desk. Izogibajte se rastlinskim oljem, saj maščobe v njih precej hitro oksidirajo, posledično postanejo žarke in deske začnejo smrdeti. Izjemoma lahko uporabite kokosovo maščobo, ki je težje pokvarljiva. Za redno vzdrževanje zaščitnega sloja se priporoča oljenje enkrat na mesec. Desko lahko premažete tudi z mešanico mineralnega olja in naravnega čebeljega voska.