Vrtnice

Omamno dišeče cvetlice v sebi skrivajo veliko zdravilno moč

Mare Koren
25. 5. 2024, 17.45
Deli članek:

Ne glede na slabo vreme in pomanjkanje sonca so vrtnice že odprle svoje prve popke. Niso le lepe in omamno dišeče, temveč koristne tudi v kulinariki in nepogrešljive v kozmetiki.

dreamstime
Vrtnice vsebujejo številne vitamine, kot so A, B3, C, E in F.

Vrtnica je že od nekdaj zelo priljubljena pri ljudeh, pravzaprav velja za eno prvih rož, ki so jo začeli gojiti. Navdušujejo predvsem čudoviti cvetovi v številnih barvnih odtenkih, pa tudi vonj, ki ga večina prepozna med mnogimi. Danes poznamo več vrst vrtnic, a med najbolj iskanimi je zagotovo še vedno damaščanska vrtnica. Na svetu sicer obstaja več kot 2500 primerkov vrtnic.

Vir vitaminov in eteričnih olj

Ne moremo mimo dejstva, da so vrtnice čudovite, a poleg tega je treba spomniti na njene zdravilne lastnosti. Vsebujejo namreč številne vitamine, kot so A, B3, C, E in F, v njih najdemo tudi številna eterična olja, ki našemu zdravju še kako prijajo. Že vonj vrtnic dokazano izboljšuje razpoloženje, zdravilne snovi, ki jih sicer najdemo v cvetnih listih, pa krepijo delovanje srca in ožilja ter blagodejno vplivajo na živčevje. Številne študije so dokazale, da vroča infuzija v zraku posušenih vrtničnih latic vsebuje veliko fenolov in antocianinov, ki jih sicer najdemo tudi v česnu. Vrtnice imajo med drugim tudi antioksidativne, antivirusne in antiglivične lastnosti. Poleg tega kislina uničuje tudi rakave celice, ne da bi poškodovala zdravo tkivo. Vrtnično eterično olje ima izjemno visoko vsebnost fenolov in antibakterijske učinke, prav zaradi tega ga nikar ne uživajte brez posveta s strokovnjakom. Vrtnično olje lahko uporabljate tudi proti izgorelosti, saj vsebuje veliko vitamina C, za pomiritev kožnih stanj in ekcemov, sončnih opeklin in proti prehitremu staranju.

profimedia
Največ okusa bodo dale najbolj aromatične vrtnice, ki še niso povsem odprte.

Vrtnice v kulinariki

hipno-diploma, hipnoza

Njena.si

Inina zgodba: to je recept za njeno popolno preobrazbo

Največ okusa bodo dale najbolj aromatične vrtnice, ki še niso povsem odprte. Strokovnjaki svetujejo, da jih nabirate zgodaj zjutraj, saj takrat vsebujejo največ eteričnih olj. Venčne liste vrtnic sušite kakšen dan na senčnem mestu, nato pa jih stresite v steklen kozarec in prelijte z nekoliko ogretim cvetličnim medom. Tesno zaprite in postavite na toplo, sončno mesto ter večkrat pretresite.

Dreamstime
Na svetu obstaja več kot 2500 primerkov vrtnic.

Rožna voda

Rožno vodo lahko pripravite tudi sami. Potrebujete le cvetne liste desetih velikih vrtnic in vodo. Cvetne liste stresite v kozarec za vlaganje ter prelijte z litrom in pol vrele vode. Pustite stati čez noč, če želite močnejši okus, pa lahko tudi 24 ur. Vodo nato previdno precedite. Uporabite jo lahko pri pripravi limonad, metinega sirupa, sladolednih lučk …

Dreamstime
Za rožno vodo potrebujete cvetne liste desetih velikih vrtnic in vodo.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja