Bolhe

Spomladi se zaredijo tudi nekateri nadležni zajedavci

Mare Koren
19. 5. 2024, 21.11
Deli članek:

Pomlad je letni čas ljubezni in čas, ko svojo ljubezen iščejo tudi hišni ljubljenčki. Na našo nesrečo pa »z randija« velikokrat prinesejo tudi bolhe. Kako se jih znebiti, ko se enkrat pojavijo v stanovanju?

Profimedia
Bolhe v stanovanje po navadi prinesejo živali ali pa mi z izposojenimi igračami, ležišči ...

Kako se znebiti bolh, je precej pogosto vprašanje vseh lastnikov kosmatih tačk. Bolhe so velika nadloga predvsem zato, ker so trdovratne in se lahko v zgolj nekaj dneh iz ene same razvije 50 ali več novih. V stanovanje jih po navadi prinesejo živali, lahko pa jih prinesemo tudi mi z nekaterimi predmeti, kot so izposojeni lončki za hrano, pasja ležišča, igrače in pasja oblačila. Večina bolh, kar 90 odstotkov, nato živi v stanovanju, le deset odstotkov jih opazimo na živali. Če ste jih opazili na svojem štirinožnem prijatelju, pomeni, da jih je v vašem domu še mnogo več.

Preventiva pred kurativo

Pred bolhami se je dobro obvarovati, še preden pridejo do našega doma, saj so izjemno trdoživa bitja. Kosmate prijatelje primerno zaščitimo pred sprehodi in pohajkovanjem v naravi. Naj bo to ovratnica ali ampule, k temu seveda spada redno in sprotno pregledovanje ter kopanje. Kuža oziroma muca lahko bolhe stakne kjerkoli. Najpogosteje pride do prenosa z ene živali na drugo, niso pa izključeni že omenjeni primeri, ko v svoj dom prinesemo izposojene ali rabljene igrače ali ležišča. Ob pojavu bolh se moramo temeljito lotiti tudi našega bivalnega prostora, saj so na psu predvsem odrasle bolhe, ki pa svoja jajčeca najpogosteje odlagajo v preproge, odeje in predale. Iz teh se nato razvijejo ličinke in šele iz njih nato odrasle bolhe, ki se veselo razmnožujejo naprej.

Redno čiščenje

Bolh se moramo lotiti takoj, ko jih opazimo, saj drugače z vsakim dnem nastane vsaj deset novih. Najbolje bo, če boste oprali vse, kar se oprati da. Operite preproge, odeje, posteljnino, oblačila, če imate občutek, da so bolhe našle pot tudi do omare, kar se lahko zgodi, če pustite odprt kak predal. Perite na čim višji mogoči temperaturi oziroma najmanj na 60 stopinjah Celzija. Le tako boste zatrli vse ličinke in jajčeca. Ne pozabite oprati stvari od psa. Dobro operite njegovo posteljo in odejo, vse igrače, plastične za nekaj časa namočite v mešanico kisa in vode.

Odlična rešitev je vodni sesalnik

Kot smo omenili, operite vse, kar je mogoče, ostalo pa dobro posesajte z močnim in učinkovitim sesalnikom. Najboljša rešitev je sicer vodni sesalnik, saj bolhe v vodi utonejo. Predlagamo vam tudi, da oblazinjeno pohištvo umaknete od sten, dobro posesate in nato pobrišete z mokro krpo na mestih, kjer je pohištvo sicer postavljeno. Ličinke bolh so izjemno občutljive na svetlobo, zato ne pozabite na temne in tesne prostore. Večina se jih namnoži ravno za kavčem, ker je temno, ali pa med tlemi in zaključno letvijo, kjer so ozke špranje. In še en pomemben podatek. Bolhe se zmeraj zadržujejo pri tleh, zato stvari, ki jih imate visoko, ni treba čistiti. V odlično pomoč pri sesanju so tudi insekticidi, s katerimi lahko počistite ali dodatno poškropite prostore in oblazinjene predmete. A pozor, insekticidi so primerni samo za pomoč pri čiščenju stanovanja, nikakor pa jih ne uporabljajte na psu. Ko se boste odločili za takšno »deratizacijo« svojega doma, ga za nekaj ur zapustite, nato pa izvedite ustrezno zračenje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov