Eliminiranje ogroženih živali

Safari, lov na divje živali za trofeje, še ni stvar preteklosti

Urša Cerar
11. 11. 2023, 14.43
Deli članek:

Vožnja v džipih po afriških savanah, lovci oblečeni v kaki hlače, pokriti s safari kapami, oboroženi s puškami, to niso prizori z oddaljene preteklosti.

Urša Cerar
Ideal dnevne sobe, kot si ga predstavljajo lovci na trofeje.

Lovske prakse z namenom pridobitve trofej se odvijajo leta 2023 in ni jim videti konca, vsaj dokler ne izumrejo za lov zanimive živalske vrste. Lov za živalskimi trofejami je opredeljen kot športna aktivnost, katere namen ni pridobitev hrane, ampak razvedrilo ob streljanju divjih živali in kitenje s trofejami. Kadavre dajo lovci na trofeje nagačiti ali ohranijo njihov najimpozantnejši del, recimo okle, da jih lahko razstavijo kot spominek s potovanja recimo kar sredi dnevne sobe.

Lovski turizem

Tega "športa" se poslužujejo bogati lovci predvsem iz severne Amerike, Evrope in Rusije, ki jim, kot se zdi, najverjetneje ni mar, da pod njihovimi streli umre zadnji predstavnik neke vrste, še več, ponosni bi bili, če bi ga imeli priložnost zasačiti in ga pokončati, da bi se nato lahko postavljali s plenom. Za svoj lov morajo plačati visoke pristojbine in tako ustvarjajo lovski turizem.

Lov na živali s seznama ogroženih vrst

Med letom 2005 in 2014 je bilo v ZDA uvoženih 1,26 milijona trofej divjih živali. Številne trofeje uvožene iz Afrike so iz seznama ogroženih in ranljivih živali. Levi, sloni, leopardi, nosorogi in bivoli iz Afrike so nekatere izmed najdražjih in najbolj priljubljenih živali, na katere prežijo lovci na trofeje. Vendar pa vsako leto zaradi športnega lova ubijejo tudi na tisoče črnih medvedov, gnujev, ptic in drugih živali. Takšen lov je zelo problematičen. Lovci na trofeje želijo ustreliti žival z najboljšimi fizičnimi lastnostmi. Običajno ciljajo na samce z velikimi grivami, rogovi ali okli. To pomeni, da skupine živali izgubijo vodje. Kar privede v še več smrti. Ko je na primer ubit alfa levji samec, trpi vse njegovo krdelo. Mlajši samci se ubijajo med sabo, ko se borijo za nasledstvo, samice ubijejo, ko krčevito branijo svoje mladiče, novi vodja krdela pa eliminira celo generacijo mladičev, potencialnih tekmecev.

Urša Cerar
Lev, ki je končal kot trofeja v lovskem muzeju na Madžarskem.

Lov na trofeje ne zagotavlja denarja revnim skupnostim, kot svoj lov želijo upravičevati bogati safari lovci. Študije so pokazale, da gre zelo malo denarja v revne lokalne skupnosti. Manj kot 5 % cene, ki jo plačajo lovci, ostane v lokalnih skupnostih. Preostali denar gre posrednikom in državnim uradnikom.

Urša Cerar
Ustreljeni nagačeni bizon v muzeju.

Svetovna safari organizacija je glavni krivec pospeševanja lova na trofeje

Velik krivec za prepoznavnost in ohranjanje legalnosti trofejnega lova je svetovna safari organizacija (SCI-Safari club International). Oboroženi ne le s puškami, ampak s čredo odvetnikov, dobivajo bitke na strani obtožencev v sporih povezanih z nezakonitim lovom in se zažirajo v ameriški kongres, poskušajo pa tudi vplivati na Evropski parlament in Evropsko komisijo. Velik trn v peti organizacije SCI je bila prepoved uvoza trofej, dosegli so njeno legalizacijo v Evropski uniji. Tako lahko lovci, ki so žival ustrelili na drugi celini, svojo trofejo brez težav pripeljejo domov v Evropsko unijo. Za namen lovskega turizma podpira SCI vodje skupnosti v nerazvitih državah in se baha, da pomagajo krepiti ekonomijo nerazvitih držav. Prizadevajo si za pravice do svobodnega lova, do legalizacije svobodnega nedeljskega lova, za pravice do oboroževanja.

Urša Cerar
Ena izmed med lovci na trofeje čislanih nagrad.

Nagrade najuspešnješim eliminatorjem ogroženih živali

Da bi lov naredili še bolj privlačen, so ustanovili tekmovanja za lovce z mnogimi lovskimi nagradami, med njimi med lovci čislano svetovno lovsko nagrado in zelo problematično svetovno konzervatorsko in lovsko nagrado, ki jo lahko pridobijo potujoči lovci, ki smrt sejejo po vseh celinah. Lov zagovarjajo kot dejavnost, ki pripomore k ohranitvi vrst. Res pripomorejo k njihovi ohranitvi, ali ohranijo za ogled zgolj tisti nagačeni primerek neke vrste odvzet iz narave? Svetovna safari organizacija proizvaja lovske zvezdnike in svoje predatorske kremplje proži tudi proti mladim z namenom, da bi lovsko tradicijo ohranili za nove in nove generacije. Ena izmed nagrad cenjenih v lovskem svetu je nagrada za mlade lovce na trofeje. Na končno oceno na poti do nagrade šteje kar 25%, da mladostnik v starosti od 15-25 let postaja vzornik drugim mladim in 10%, da širi dober glas o safari organizaciji. Propagirajo pa tudi ženski lov in trdijo da ženske lovke izkazujejo veliko etiko pri ubijanju živali. Da bi bili lovci prepoznavni, se okitili z zlatimi, srebrnimi, bronastimi in diamantnimi nagradami in bi pristali na lestvici slavnih lovcev, tekmujejo tudi v številu lovov in številu držav, kjer so s pritiskom na petelina končali poti živali.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste