Zanimivosti

Kam na martinovanje z družino?

Vsebino podpira: Petrol d. d.
10. 11. 2023, 12.06
Posodobljeno: 16. 11. 2023, 08.11
Deli članek:

Ko se po hišah razširi omamni vonj pečenega kostanja, pečene gosi in žvenketanje kozarcev, je čas za enega najbolj priljubljenih in razširjenih slovenskih praznikov – martinovanje. To slavje, s katerim se veselimo mladega vina, je priložnost, da z družino uživate v tradicionalnih dogodkih po vsej Sloveniji.

Petrol d. d.

Martinovanje je pogosto označeno kot praznik vina in veseljačenja, kar na prvi pogled morda res izgleda kot dogodek, namenjen izključno odraslim. Vendar to sploh ne drži! Martinovanje v svojem jedru nosi močno družinsko in skupnostno tradicijo, ki presega uživanje vina.

Po Sloveniji se lahko udeležite številnih prireditev, ki so namenjene družinam z otroki in poudarjajo pomen skupnega praznovanja, ne glede na starost. Mlajši člani družine lahko tako uživajo v lutkovnih predstavah in ustvarjalnih delavnicah, kjer spoznavajo legende o svetem Martinu in se skozi igro učijo o vinogradništvu in kmečkih opravilih. S tem se jim odpira čudovit svet tradicij in običajev, ki so oblikovali slovensko kulturo. Slovenija ponuja veliko priložnosti, da si ob letošnjem martinovem ustvarite nove, nepozabne spomine – od idiličnih vinorodnih gričev in pestrih glasbenih programov v manjših mestih Štajerske in Dolenjske pa vse do živahnih raznovrstnih prireditev v večjih mestnih jedrih.

Martinovo za male in velike

Ne le vino in z njim povezani običaji, martinovo so tudi otroške predstave, vodeni ogledi znamenitosti, kulinarika in preprosto veselje, kot je vonj sveže pečenega kostanja, prepleten z melodijami žive glasbe. Katere destinacije pa za vas in vaše malčke letos nudijo največ? Najboljša izbira so vsekakor manjši kraji, ki imajo v času martinovanja prav poseben čar. To je namreč že po tradiciji praznik, ki prebivalce mestnih ulic privabi na podeželje in ustvarja edinstven, srčen stik med urbanim in ruralnim.

Letošnjo jesen lahko otroci v Šmartnem v Brdih uživajo v pouličnih glasbenih nastopih, predstavitvi Gospoda in Gospe Smešnik in otroški animaciji, neusahljiv vir zabave pa je tudi kotiček z ustvarjalnimi delavnicami. Skupaj se lahko nato vsa družina predaja glasbi ansambla Suho cvetje ter plesnim nastopom klubov L'uniti in Tinca.

Petrol d. d.

Martinovanje na Krasu, ki je razpršeno po različnih vaseh ob Kraški cesti, poleg odprtih vinskih kleti za družine ponuja tudi zanimive literarne sprehode, otroške gledališke predstave in voden ogled jame Vilenica.

V Šmarjeti na Dolenjskem vas bo čakala Martinova tržnica s ponudbo lokalnih pridelovalcev, kjer se boste lahko založili s kostanjem, raznimi sladkimi dobrotami in izdelki iz medu.

Okoli stolpa Vinarium v Lendavi se boste lahko vse popoldne veselili žive glasbe. 11. novembra vas vabijo na tradicionalni Martinov pohod, po povratku pa si boste na stojnicah lahko kupili še lokalne pridelke in spominke.

V Laškem se na praznično soboto vsako leto zvrstijo prikazi šeg in običajev ter blagoslov vina, v sklopu letošnjega praznovanja pa bodo predstavili tudi knapovsko tradicijo, saj mineva 90 let od zaprtja rudnika v Trobnem Dolu. Sobotni večer bodo popestrili pevci in godci.

Da bo dogajanje na ljubljanski vinski poti pravo kulturno doživetje za vso družino, bo poskrbela bogata kulinarična ponudba in številni nastopajoči, med njimi orkester harmonikarjev glasbene šole Bučar, folklorna skupina Cof in skupina Tine Rožanc, pihalni orkester Kočevje z mažoretami, plesna skupina Frajle in drugi.

Petrol d. d.

V Štanjelu na Krasu boste lahko poskusili sveže domače vino in okusne lokalne jedi, z družino pa se lahko odpravite na enega od jesenskih pohodov ali na voden arhitekturni ogled tega starega mesteca, odprta razstavišča, tržnice in ustvarjalne delavnice ali pa izkoristite druge raznovrstne priložnosti za prijetno druženje.

V Posavju se v sklopu martinovanja prav tako lahko odpravite na sromeljsko pešpot, posejano z vinogradi in sadovnjaki. Ogledate si lahko tudi znamenita gradova Sevnica in Rajhenburg.

Martinovo pa lahko praznujete tudi v Kopru z istrskimi vini ali na Bledu ob obali jezera.

Zabava za ves konec tedna: nedelja po martinovanju

Tudi nedelja po martinovem se marsikje nadaljuje s praznovanjem, kot na primer v Filovcih v Prekmurju, kjer lahko uživate v tradicionalni ponudbi, ali pa se odpravite v Vipolže v Goriških Brdih, kjer martinovanje sreča kulturno dediščino z pohodom in ogledi okoliških znamenitosti. Na Ptuju bodo v nedeljo, 12. 11., organizirali »brunch« pojedino z okusnimi lokalnimi jedmi. V Lendavi vas po drugi strani dopoldne čaka kar Martinova kolesarska tura, ki bo okrepila telo in poživila duha po sproščeni soboti.

Pa previdno na poti!

Čeprav je martinovo praznik, ko slovenska gostoljubnost in sproščenost prideta do izraza, pa ne pozabite na varnost, še posebej, ko sedete za volan. Naj ga obračajo le roke, ki niso držale vinskega kozarca, saj cesta zahteva zbranost in prisebnost. Zato praznujte odgovorno. Če bi radi okusili mlado vino, rezervirajte prenočišča, ali pa naj vožnjo prevzame dežurni voznik, ki ne bo pil alkohola. Sicer pa recite »ne, hvala« in nazdravite s kozarcem soka ali vode. Tudi tako je lahko veselo.

Nikar pa žejnega ne pustite svojega vozila. Z visokokavostnim gorivom Q Max s Petrola mu tudi v hladnejših mesecih zagotavljate optimalno delovanje in zaščito ključnih delov motorja. Manjša poraba pa pomeni tudi nekaj več prevoženih kilometrov in več lepih pustolovščin z vašimi najdražjimi.

Želimo vam lepe praznike ter srečno in varno pot!

Vsebino podpira: Petrol d. d.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste